Published On: Sat, Aug 15th, 2015

15 GODINA OD SMRTI ENE BEGOVIĆ: Od Ane Karenjine do barunice Castelli

Na današnji dan 15. kolovoza 2000. nesretnim slučajem na otoku Braču poginula je poznata hrvatska glumica Ena Begović u 40-oj godini života.
Do tragične nesreće došlo je prilikom prevrtanja automobila u kojoj je osim nje bio njen suprug Josip Radeljak, Josipov posinak Leo, novorođena kćerkica Lana i Enina majka Terezija.
Kratka i briljantna glumačka karijera Ene Begović

Ena Begović rođena je na poluotoku Pelješcu, u Trpnju 8. srpnja 1960. kao prva kćer svojih roditelja Nikole i Terezije. Postala je poznata široj javnosti prilikom filma “Pad Italije” 1981. godine.
No, najveću slavu talentiranoj Eni donijelo je, bez obzira na odličan početak na filmskom platnu – kazalište. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, Kontesa Nera, Barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge.
Slijedio je čitav niz velikih ostvarenja u predstavama domaćih i inozemnih redatelja. Od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena pa sve do domaćih Zagorke i Krleže. Svojom karizmom i briljantnim glumačkim ostvarenjima zauzela jedno od vodećih mjesta u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i gostujući na daskama drugih kuća.
U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala.
Snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.
Nesretna smrt Ene Begović
Za Josipa Radeljaka vjenčala se u lipnju 2000., a u srpnju iste godine se rodila njihova kćerkica Lana.
Prilikom ljetovanja u mjestu Splitska na Braču, Leo je volan htio prepustiti ocu Josipu. Zaustavio je automobil na uzbrdici. Kada su iz njega pokušale izaći Ena i Terezija s malenom Lanom otkazale su kočnice i auto se prevrnuo u provaliju.
Eni nije bilo spasa – život glumice ugasio se u sekundi.
Tako je slavna hrvatska glumica poginula nakon svega mjesec-dva uživanja u braku i majčinstvu u naponu svoje bogate kazališne i filmske karijere.