Published On: Sat, Aug 15th, 2015

KRITIKA POTROŠAČKOG DRUŠTVA: Austrijski muzej "Nonseum"

Prozirna putna torba za nudiste, uređaj za čišćenje nosa, splav za spašavanje muha iz juhe i stotine drugih predmeta dio su postava neobičnog muzeja u Austriji.

Nonseum (od engleskog nonsense, besmislica) glavna je atrakcija Herrnbaumgartena, sela blizu granice s Češkom poznatog po uzgoju vinove loze, sat vremena od Beča.
U muzeju koji redovito popunjavaju duhoviti izumitelji, može se vidjeti zbirka rupica za puceta “izloženih” u četvrtastim kutijicama s prozirnim poklopcem.
“Ovo je treća rupica odozgo na Napoleonovoj odori”, ozbiljno komentira Susanne Machac koja radi u muzeju. “A ova ovdje je austrijskog ministra vanjskih poslova u prigodi potpisivanja ugovora o neovisnosti”.
Uz pušku sa savijenom cijevi za one koji si žele oduzeti život, tanjur s ispustom i čepom za one koji se žele riješiti neukusnog jela, aktovkom za špagete i triciklom za blizance (od kojih svaki vozi u suprotnom smjeru), Nonseum želi nasmijati svoje posjetitelje, ali i na fin način uputiti kritiku potrošačkom društvu.