Published On: Ned, ruj 23rd, 2012

“Srbija se ne želi zamjerati Hrvatskoj zbog Željka Keruma”

Vlast i oporba u Beogradu ne reagiraju na šovinističke izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma o Srbima jer nemaju potreban kapacitet, ograničene su ratnim događajima 90-ih godina, a regionalna politika i položaj Srba u regiji trenutačno nisu prioritet nove vlade, pišu u nedjelju beogradske Večernje novosti.

List postavlja pitanje “zbog čega se srbijanski dužnosnici u ovakvim slučajevima drže po strani i da li je politika prema Srbima u regiji stavljena u drugi plan”, podsjećajući da su reakcije izostale i nakon nedavnog političkog sukoba između predsjednika Hrvatske Ive Josipovićai predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, prenosi Novi list.

– Ova vlast nema potreban kapacitet da reagira na izjave poput Kerumove, jer je ograničena 90-im godinama – rekao je za Novosti nekadašnji veleposlanik Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević . On smatra da reakcije izostaju i zbog toga što “regionalna politika nije prioritet nove vlade”.

Milorad Pupovac  ocijenio je da “službeni Beograd šuti jer je zaokupljen sobom, a Srbi u regiji nisu trenutno u fokusu beogradskih dužnosnika”.

– Pretpostavljam da Beograd konsolidira vlast, osluškuje što se događa, da se i oporba konsolidira. Osim toga, nova vlast u Beogradu nema iskustvo u suradnji sa Srbima u regiji – ocijenio je Pupovac.

Komentirajući za Novosti zašto su konkretnije reakcije izostale i u Zagrebu, Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, ocjenjuje da se vlast suzdražava brinući i o vlastitoj političkoj poziciji.

– Vladajuća koalicija u Hrvatskoj šuti vjerojatno zato što ne želi oslabiti rejting pred lokalne izbore koji nas očekuju na proljeće – rekao je Puhovski za Novosti, procijenivši istodobno da su na tim izborima slabi izgledi upravo aktualnom gradonačelniku Splita, te da se Kerum vjerojatno neće ni kandidirati.

U tekstu koji Novosti donose pod naslovom “Mali Hitler iz njihovog sokaka”, Puhovski osuđuje Kerumove izjave, ali sugerira da Keruma ipak ne treba uspoređivati s Hitlerom.

– Neukusno je uspoređivati Keruma s Hitlerom, ali bi on mogao biti Hitler iz našeg sokaka, to je njegov nivo – kaže Puhovski.

Savo Štrbac , ravnatelj Dokumentarno-informacijskog centra “Veritas”, šutnju Beograda u povodu Kerumovih izjava tumači u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju i tvrdi kako se Srbija ne želi zamjerati.

– Hrvati već imaju datum ulaska u EU, a Srbija nema ni datum početka pregovora. U EU se ulazi konsenzusom svih članica, pa je tako otvorena mogućnost da nam Hrvati postavljaju uvjete. Vidimo to na primjeru odnosa između Hrvatske i Slovenije, pa bi se isti scenarij mogao očekivati i u odnosima Hrvatske i Srbije, koje imaju nekoliko neriješenih sporova – ustvrdio je Štrbac.

D.N.
Foto: CROPIX

 

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare