Published On: Uto, srp 5th, 2016

Srbija najvjerojatnije 19. srpnja otvara poglavlja 23 i 24

Poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o članstvu u Europskoj uniji bit će najvjerojatnije otvorena 19. srpnja, saznaje Tanjug iz dva izvora.

“Dizanje rampe” dogovoreno je danas u Parizu, gdje se održava Summit o Zapadnom Balkanu.

Tanjug je ranije danas prenio informacije iz diplomatskih izvora da bi, ako dođe do konsenzusa među zemljama članicama, poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena najranije 18. srpnja, kada u Bruxellesu počinje dvodnevni sastanak Vijeća ministra vanjskih poslova EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je “prognozirao” takav ishod, rekavši da “ne bi isključio” mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima s predstavnicima Hrvatske i s europskim dužnosnicima, riješi problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je uoči odlaska u Pariz u Beogradu izjavio da će o tom pitanju razgovarati s njemačkom kancelarkom i europskim dužnosnicima, točnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je, kako je rekao, Srbija učinila sve što je do nje.

U međuvremenu je procurila informacija da je Britanija dala suglasnost, pošto se prije izvjesnog vremena saznalo da ima izvjesne “tehničke” rezerve.

Prema najavama iz Londona, očekuje se da će ovoga puta Velika Britanija dati svoju službenu suglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Prema ranijim informacijama Tanjuga, u tijeku su intenzivni razgovori s Hrvatskom, kako bi se posle više od tri mjeseca blokade, na početku slovačkog predsjedanja Europskim vijećem, postigao konsenzus svih zemalja članica EU o otvaranju novih poglavlja u srbijanskim pristupnim pregovorima.