Published On: Thu, Jul 27th, 2017

Srbi ruše švedsku vladu

STOKHOLM – Premijer Švedske odlučio je  rekonstruirati vladu nakon afere u kojoj se otkrilo da su povjerljivi podaci švedskih državnih institucija dospjeli u ruke Srba.

Podsjetimo, oporba u Švedskoj je najavila dan ranije da će zatražiti odgovornost ministra obrane i unutarnjih poslova, a možda i ministrica infrastrukture, zbog skandala u vezi s curenjem osjetljivih podataka.

Skandal s povjerljivim informacijama o građanima Švedske, koje su dospjele u ruke srpskih radnika, mogao bi izazvati najveću krizu vlade ove skandinavske zemlje.

Ovo za “Večernje novosti” kaže Mikael Delin, novinar švedskog lista “Dagens niheter”, koji je prvi otkrio veliku aferu. Birokratskim propustom ugrožena je sigurnost baze podataka u kojoj se, između ostalog, nalaze imena svih ljudi u policijskim registrima, zaštićenih svjedoka, kao i podaci o nosivosti svih cesta i mostova, kao i imena, slike i adrese pilota ratnog zrakoplovstva u Švedskoj.

“Priču su otkrile naše novine tek kada je bivša direktorica Agencije za promet kažnjena. Do ovog mjeseca nitko nije znao ništa o istrazi u ovom slučaju. Javnost je zabrinuta, jer su povjerljivi podaci o građanima u Švedskoj uopće dostupni jednoj agenciji. I sam premijer je rekao da je riječ o ozbiljnoj priči. Treba istaknuti da nema dokaza da su te informacije zloupotrebljene, niti u Srbiji, ni u bilo kojoj drugoj zemlji. Zabrinjavajuće je ipak da osobe koje nisu prošle sigurnosne provjere imaju pristup tim bazama.

Ključno pitanje za nas je zašto su švedske agencija unajmile strane kompanije, a da nisu proveli odgovarajuće provjere i kontrole sigurnosti “, kaže Delin. U međuvremenu, iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije potvrdili su da nitko u Švedskoj nije kontaktirao sa srpskim veleposlanstvom. Iz kompanije Aj-Bi-Em odgovorili su da ne komentiraju o svojim klijentima i uputili nas za daljnja pitanja na švedsku Agenciju za promet. Od tvrtke En-Si-Ar odgovori tek trebaju stići …

Prema neslužbenim informacijama, Šveđanima su poznata imena srpskog radnika koji su imali pristup bazama s osjetljivim podacima. Agencija za promet navodno samo je jedna od mnogih švedskih vladinih agencija koja koristi usluge stranih tvrtki.

Problem je nastao u rujnu 2015, kada je posao održavanja baza podataka i druge IT djelatnosti prepustila tvrtkama Aj-Bi-Em u Češkoj i En-Si-Ar u Srbiji. Te godine 0,14 Srba je došlo u Švedsku na dodatne obuke. Iako ti zaposlenici nemaju uvid u komunikaciju unutar švedskih institucija koja je kriptirana, podozrenje je uslijedilo jer je prvi put netko izvan švedskih službi došao tako blizu “osjetljivim” i opsežnim podacima.