SRBI O BIJEGU IZ AFGANISTANA: Dečki iz Hrvatske i BiH su nam pomogli, dužni smo im do kraja života

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak stigli su jučer u Srbiju, a prvi odlasku iz Kabula pomogli su im državljani Hrvatske i BiH.

Aleksandar Cvejić i Marko Pribak jučer su se vratili u Srbiju nakon što su iz afganistanskog Kabula evakuirani njemačkim avionom u glavni grad Uzbekistana Taškent, piše Večernji.hr.

U bijegu iz Kabula kojeg su zauzeli talibani pomogli su im državljani RH i BiH.

Kolega i ja radimo za jednu internacionalnu kompaniju i često smo dolazili u Afganistan zbog posla. Samo ove godine sam bio četiri mjeseca i zbog toga smo ostvarili mnoge kontakte s ljudima koji su nam u ovom trenutku mnogo značili.

Pozvao sam poznanika koji je zadužen za sigurnost u jednoj ambasadi i on nam je savjetovao da ostanemo tu gdje se nalazimo. Ja sam u međuvremenu kupio karte za 17. i 18. kolovoz, ali poslije nekoliko sati ukinuti su svi komercijalni letovi.

Ipak, iako nam je savjetovano da ostanemo u smještaju, odlučili smo otići na vojni aerodrom. Naš prijatelj nas je pozvao tamo, pokupili smo stvari, spakirali se i otišli – ispričao je za Blic Marko Pribak.

Nije bio siguran da su to trebali učiniti, no, ipak, jesu.

Uspjeli smo doći do vojne baze, ali ne i ući u nju. Pokraj nje se nalazio kamp-hotel u koji smo ušli zahvaljujući dečkima iz Hrvatske i Bosne. Oni su nam puno pomogli u tom trenutku i dužan sam im do kraja života.

S njima smo proveli dvije noći i čekali smo odobrenje da uđemo u bazu. A onda je uslijedio jedan od najgorih dana u mom životu. Kada smo ušli u kamp, već sutradan, okružili su nas talibani.

Preko 250 njih opkolilo je naš kamp i tada sam prvi put pomislio da nikada neću stići kući, bio sam siguran u to. Sva sreća strah nije trajao dugo, jer se ubrzo blizu baze našlo 300 vojnika specijalnih jedinica Velike Britanije koji su ih otjerali.

Oni su došli napraviti popis za evakuaciju i već sutradan smo uspjeli otići – ispričao je.

Najviše je zahvalan, kaže, “momcima s Balkana” koji su im pomogli da prebrode ta četiri dana.

Bog nas je spojio, svatko je imao svoju ulogu, pomagali smo jedni drugima i ostat ću im dužan do kraja života. Ovo je sreća, sreća i Božja pomoć – kazao je./HMS/