Published On: Sri, ruj 20th, 2017

SRAMOTNO Tužiteljstvo sklopilo nagodbe s optuženima za nerede u Stocu

Na Općinskom sudu u Čapljini nastavljaju se nizati uvjetne zatvorske kazne za rušitelje izbora u Stocu. Nakon što su Ajdin Jakupović i Nedžad Čerkez za otimanje biračkih isprava osuđeni uvjetno na pola godine zatvora, što se neće izvršiti dok ne počine novo kazneno djelo, identična presuda donesena je za još dvije osobe – Aidu Gabela i Samira Hamzića i to početkom ovog mjeseca.

Isti su pokupili kompletan birački materijal na biralištu Radimlja, te ga ubacili u automobil Hamzića. Odvezli su ga do Careve Džamije u Stocu, odnosno bacili u dvorište.
Po pitanju anarhije koja se 2. listopada 2016. dogodila u Stocu Općinski sud u Čapljini, po sutkinji Dubravki Soče ranije je donio presudu za Ajdina Jakupovića i Nedžada Čerkeza, koji su proglašeni krivima što su 2. listopada na biračkom mjestu Stolac 2 u mjestu Stolac, prvooptuženi u svojstvu zamjenika člana biračkog odbora, a drugooptuženi kao građanin, došli na navedeno biračko mjesto s kojeg su oduzeli birački materijal i to biračke spiskove, zapisnike, glasačke listiće, vreće i plombe te ga odnijeli prema središtu grada. Sud ih je temeljem sporazuma o priznanju krivnje, za kazneno djelo uništenje izbornih isprava osudio, uvjetno na pola godine zatvora, što se neće izvršiti dok ne počine novo kazneno djelo.

Općinski sud u Čapljini još nije okončao postupak koji se vodi protiv čelnika Inicijative za Stolac – Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića, Demira Mahmutćehajića i Nihada Bajramovića. Osim za uništenje izbornih isprava, Kaplan i Ljubović će odgovarati i za fizičke napade na predsjednika OIP-a Stolac, te člana biračkog odbora. Sud je odlučio da će se Bajramoviću suditi odvojeno, a on je pred sudom trebao biti jutros.

Dosadašnje presude govore da “uništenje izborne isprave” u BiH olako prolazi, te šalju ohrabrujuću poruku onima koji u bilo kojem gradu budu željeli ponoviti “slučaj Stolac”.
(Republikainfo.com/K.S.P)