Published On: Sri, ruj 20th, 2017

FINANCIRANJE EKSTREMISTA Humanitarna organizacija “Muslim Aid” financirala dolazak i boravak mudžahedina u BiH!

Kontroverzno humanitarno društvo “Muslim Aid” iz Londona, koje radi i u BiH, trenutno je pod istragom u nekoliko zemalja zbog njihove povezanosti s terorizmom i financiranjem ekstremista, piše portal “New Europe”.

Riječ je o društvu koje, kako navodi portal, ima 13 predstavništava širom svijeta. U tekstu se dodaje da je ovih dana otkriveno da njih financira Katar, kojem su i uvedene sankcije zbog podrške teroristima.

Posljednjih godina, ova organizacija je bila pod istragom u Engleskoj, Walesu, Španjolskoj i Bangladešu. U Izraelu je zabranjena 2008. godine, nakon što je dokazano da podržava Hamas. Svoj ujecaj su posebno imali u Španjolskoj , gdje će do 2020. godine biti izgrađeno čak 150 džamija novcem Katara.

Ipak, kako navodi portal, prve kontroverze koje se odnose na “Muslim Aid” vezane su za BiH, jer je upravo ovo dobrotvorno društvo, kako se navodi – financiralo dolazak i boravak mudžahedina tijekom rata.

O vezi “Muslim Aida” i Katara govori i to da je ova organizacija 2011. godine dobila od Katara 150.000 eura i to baš u trenutku kada je službena Doha, ohrabrena događanjima u regiji (Arapsko proljeće) došla na ideju da uspostavi novi regionalni poredak. Naime, tadašnji emir šeik Hamad bin Halif al Tani je tokom “Arapskog proljeća” uvidio svoju šansu da uspostavi novi regionalni poredak na čijem će čelu biti upravo on.

Navodno, “Muslim Aid” je trebao pripomoći u svemu tome. Na brojne pozive na telefon ureda “Muslim Aida” u Sarajevu jučer popodne nam se nitko nije javljao, tako da njihov stav nismo uspjeli dobiti.

Na njihovom sajtu za BiH piše da je u pitanju britanska humanitarna organizacija za međunarodnu pomoć i razvoj, koja više od 20 godina spašava i poboljšava živote milijuna ljudi u više od 70 najsiromašnijih zemalja svijeta.

“Pored središnjeg ureda u Londonu, ‘Muslim Aid’ ima i 14 regionalnih ureda u Bangladešu, BiH, Kambodži, Gambiji, Indiji, Indoneziji, Iraku, Jordanu, Keniji, Libanonu, SAD, Pakistanu, Somaliji, Šri Lanki i Sudanu”, navedeno je na sajtu.

“Muslim Aid”, dodaje se uz ostalo, podržava ugrožene posljedicama rata kao što su žene, djeca, stariji, osobe pogođene ekonomskom i socijalnom krizom te povratnike u njihove prijeratne domove. U aktualnostima navode, uz ostalo, da je “Muslim Aid” Sarajevo u prvoj polovini mjeseca ramazana realizirao projkat podjele ramazanskih paketa. “Dodjelom prehrambenih paketa pokušali su se ublaži negativni efekti siromaštva u određenim područjima u BiH, stanovnicima pružiti jednokratna pomoć u mjesecu ramazanu i ukazati im na to da nisu sami”, navode u ovoj organizaciji, prenose Nezavisne.