Published On: Thu, Mar 9th, 2017

Spremite zimsku odjeću: Stiže proljeće, bit će sunčano i toplo

Trenutačni prognostički modeli kazuju da je pred nama najmanje desetak dana lijepog i sunčanog vremena. Temperature će biti ugodne, idealne za boravak u na otvorenom.

Iako ni kalendarsko proljeće nije daleko, već sada možemo reći da nam stiže za mnoge najljepše razdoblje godine.

– Trenutačne prognoze upućuju na povećanu vjerojatnost sušnog ili najviše prosječno kišovito i proljeća i ljeta, ali opreznost je nužna zbog očekivanih pljuskova, kao i zbog poznate nepouzdanosti u prognoziranju oborine – rekao je za HRT prije nekoliko dana poznati prognostičar Zoran Vakula, prenosi 24sata hr.

Srećom, za temperaturu je stanje znatno pouzdanije – vrlo je velika vjerojatnost da će svi mjeseci od travnja do kolovoza u većini Hrvatske biti barem malo topliji od prosjeka.

Štoviše, od lipnja do kolovoza moguće je i znatnije pozitivno odstupanje, što još uvijek ne znači da će biti i toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje. No, razdoblja iznadprosječne topline gotovo će sigurno biti – kazao je Vakula.

U četvrtak će biti djelomice, na Jadranu i uz njega, mjestimice i pretežno sunčano. Uz promjenljivu naoblaku ponegdje u unutrašnjosti malo kiše, većinom krajem dana i u noći u središnjim i istočnim područjima. Vjetar uglavnom slab, u gorju mjestimice umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu ponegdje umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak, većinom na otvorenome moru i jak. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na Jadranu između 15 i 20 °C.