Published On: Sri, pro 27th, 2017

Sprema se veliki praznik za RS

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik organizirat će sutra prijeme povodom obilježavanja 9. siječnja– „Dana RS“, koji je osporio Ustavni sud BiH.

Iz kabineta entitetskog predsjednika su najavljeni prijemi za sportaše, studente, nagrađene učenike, delegacije kulturnih i znanstvenih radnika i predstavnika izdavača te delegacije Saveza nacionalnih manjina RS-a.

U Palaču RS-a pozvane su i delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda, Vlade i predstavnika RS-a u institucijama BiH, delegacije Ustavnog suda, te pravosudnih organa RS-a, Ministarstva unutarnjih poslova RS-a i delegacije Ministarstva obrane BiH te Akademije znanosti i umjetnosti RS-a.

Dodik će primiti, kako je najavljeno, i delegacije boračkih organizacija, umirovljenih generala RS-a, Asocijacije stvaratelja RS-a, delegaciju udruženja vojnih umirovljenika RS u Oružanim snagama BiH, privrednike i predstavnike javnih medija.

U Banjoj Luci su osim postavljenih zastava RS-a, primjetni i bilbordi uoči proslave 9.siječnja. Na jednom od bilborda piše „Svojim korakom, 9.januar“ te „Misli na otadžbinu“.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. siječnja, “Dan RS-a“, a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih izaslanika, 25. listopada prošle godine na posebnoj sjednici usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku, na osnovu prethodno održanog referenduma, koji je također osporavao Ustavni sud BiH, poništivši rezultate izjašnjavanja građana.

Srpski službenici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da obilježava svoj dan, što je urađeno i 9. siječnja ove godine, kada je održan svečani defile pripadnika policije, ratnih veterana, studenata sportskih udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz entiteta RS.

Za Bošnjake, kako to ističu njihovi politički predstavnici u RS-u, 9. siječnja nije prihvatljiv kao dan tog entiteta.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare