Published On: Sri, lis 27th, 2021

SPOMENIK NA KAZANIMA Benjamina Karić odbila prijedlog: Ne žele na spomeniku civilima napisati da su ih ubili pripadnici ARBiH

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) odbila je amandman Naše stranke o sadržaju teksta na spomeniku na Kazanima i ostala pri prvobitnom prijedlogu.

Gradsko vijeće Sarajeva ranije je jednoglasno podržalo prijedlog o gradnji ovog spomenika. Riječ je o prijedlogu gradonačelnice Benjamine Karić koja je po preuzimanju gradonačelničke pozicije poručila da će spomenik biti izgrađen.

Ipak, nastale su nesuglasice glede toga što bi tekst na spomeniku trebao sadržavati, tj. da li bi se na njemu trebalo stajati tko je počinio zločin.

Prijedlogu se usprotivila Naša stranka. Oni smatraju da se na spomeniku treba prvo navesti događaj, pa počinitelj, a na kraju izraz tuge i žaljenja.

Prijedlog Naše stranke za tekst na spomeniku je:

– Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tijekom 1992 i 1993 ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade.

U nastavku bi bila ispisana imena žrtava uz napomenu da broj žrtava nije konačan i rečenicu “Uz izraze tuge, poštovanja i vječnog sjećanja spomenik podiže Grad Sarajevo 2021. godine.

Iz SDP-a su se ranije pobunili i poručili da osuđuju “svaki pokušaj pripasavanja ovih zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili kompletnoj Desetoj brdskoj brigadi”, a sličnog je stava bio i NiP.

S tim u vezi, najizvjesnije je da će se na spomeniku na Kazanima naći tekst koji je i prvobitno bio predložen.

– Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana:

Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933 – 1992., Bošković (Simo) Marko, 1929 – 1992., Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943 – 1992., Drašković (Branko) Mileva, 1936 . 1993., Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952 – 1993., Jovanović (Vojo) Duško, 1954 – 1993., Komljenac (Ilija) Marina, 1926 – 1993., Lavriv (Mihaila) Ana, 1942 – 1993., Lavriv (Stefan) Vasilj, 1933 – 1993., Lemez (Neđo) Novka, 1950 – 1992., Nikolić (Nikola) Ergin, 1966 – 1993., Radosavljević (Boro) Branislav, 1952 – 1993., Šteta (Lutvo) Ago, 1942 – 1994., Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952 – 1992. i Žuža (Jefto) Stojan, 1933 – 1992.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod zapovjedništvom Mušana Topalovića Cace.
guest
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Pa nemojte pisati jer armija BiH nije ni postojala,postojala je armija SDA.

Beco
Beco
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

DZELATI DIZU SPOMENIKE SVOJIM ZRTVAMA.

TO IMA SAMO U SARAJSTANU.

VRHUNAC FASIZMA.

Klempo
Klempo
Odgovori   Beco
1 mjesec prije

Užas!

ABIH JE ZLOCINACK
ABIH JE ZLOCINACK
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Zlocinacka ABIH je ubila preko 11.000 srajevskih Srba civila.

Klempo
Klempo
Odgovori   ABIH JE ZLOCINACK
1 mjesec prije

I oni nisu genocidni. Gdje je 180000 Srba iz Sarajeva? E to je genocid. Cijeli narod je nestao iz Sarajeva koje su i oni gradili I podizali.

Stop islam fasizm
Stop islam fasizm
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

Jevrejka i socijalista bi kao takva morala DA IMA MNOGO VISE SENZIBILITETA ZA CIVILNE ZRTVE SRBA.

ILI JOJ JE FASIZAM I DZIHAD POSTAO NJEN IZBOR.

SRAMOTA OD OVE OSOBE.

PATILI SU I DRUGI U RATU A NE SAMO MUSLIMANI KOJIMA PODILAZI.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

podignite vi bilo gdje spomen plocu ubijenim bosnjacima bagro fasisticka i napisite da su ih vanzeljaljci pobili m..uvam hebem fasisticku

Mejra
Mejra
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

SMRT SDA FASIZMU, SLOBODA MUSLIMANIMA.

Klempo
Klempo
Odgovori   Mejra
1 mjesec prije

Bravo, Mejro!

Srbče
Srbče
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

PA mi napišemo pobila ih slavna VRS na koju smo ponosni.A vi se stidite svoje Armoje pa nećete da joj stavite ime na spomenik.

Klempo
Klempo
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Ne možemo stići, dok ne postavimo sve ploće našim koje ste vi pobili.

Ghost Protocol
Ghost Protocol
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Treba da ti bude jasno, pošto malo kasniš, Sarajevo je administrativno sjedište BiH i kao takvo pripada cijeloj BiH i svim njenim građanima, koji ga finansiraju. Kao takvo, Sarajevo ima obaveze prema svim građanima BiH. Kad kažeš “podignite vi”, hoćeš da kažeš da si ti taj koji “podiže” ovaj spomenik?

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Srbče
1 mjesec prije

armija BiH islamiska teroristička organizacija.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 mjesec prije

Inače, neki dan mi ,,Poskok” nije pustio komentar odnosno odgovor mome bratu Dostanu. Pa da iskoristim ovu priliku i na ovu temu pustim taj komentar (Dostane, nadam se da ćeš pročitati) :

Najveća tragedije ove zemlje i zadnjeg bratoubilačkog rata su izgubljeni mladi životi. Naročito generacija stasala u Jugi. Pored toga i općenito gubitak ljudskih života doslovno ni zbog čega. Jedan od mojih najboljih prijatelja, godište 1975. inače radi kao vozač kamiona i sastavlja kraj sa krajem, ovako kaže:,,Odem svom ćaći na grob (poginuo 1992.) i kažem mu ajde ustani malo i pokušaj na današnjem vremenu živiti, a daj meni da malo legnem u grob i odmorim”. Pitam se samo koliko je ovakvih primjera širom napaćene nam bivše i sadašnje države. To je istinska tragedija rata, da su takvi ljudi pod zemljom, da njihova djeca gledaju kako će sastaviti mjesec, a da likovi koji nisu vidili rata, iako im švercanje nije predstavljalo problem, kao i oni koji su gledali rat iz trezora narodne banke, danas svima nama kapu kroje. Njihova djeca imaju holivudske svadbe i vozaju auta od preko 100.000€, a direktni učesnici rata, ako se nisu malo snašli, doslovno su na ivici gladi, ako nemaju neku poljoprivrednu parcelu. Također, kao učesnik zadnjeg rata, čiji sam početak dočekao u Sarajevu, a daljnji tok preživio u Hercegovini, znam jako dobro šta je tada značilo kada su neki uzimali stanove i kuće ,,na čuvanje”. Znam, kako je biti obilježen od ,,heroja odbrane grada” radi pogrešnih krvnih zrnaca. Znam, kako je kada ti Šešeljeva, počivao u nemiru, bagra uđe u kuću, i žderu ti i piju, jer te ,,štite”. Znam, kako je Arkanova, gorio u paklu do kraja vremena, bagra dođe u Trebinje, jede, ždere i pije, jer se kao odmaraju od rata u Prijedoru, pa odu i Prijedor, pa pričaju da se odmoraju od rata u Trebinju. Mnogo je toga još. Tada je bilo najteže ostati čovjek. Ponosan sam na sebe i svoje jer nismo podlegli na tome ispitu. Inače također u porodici imam i Hrvate i Bošnjake, međusobno smo se uzimali i muškarci i žene, imam i Škote, Holanđane, Italijane, ali to je druga priča. Drago mi je da je to sve opstalo. U svakom vremenu je najteže biti čovjek.

vitina
vitina
1 mjesec prije

Bošnjačka politika nastavlja “sakaćenje” spomenika koje postavlja. Čemu spomenik koji je patvoren, lažan, neiskren i iznuđen? Zar to nije više ruglo nego spomenik?

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

👌 Amin.

Niđe veze
Niđe veze
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Zato što ovaj spomenik ne podižu zbog žrtava, nego da bi dobro izgledali.

Klempo
Klempo
Odgovori   Niđe veze
1 mjesec prije

Tako je. I tipa to je građanski pristup. I nema nacionalnog prefiksa he he… Daj guzice svima, pa i onom nevažnom buljavom pulmeru.

Klempo
Klempo
Odgovori   vitina
1 mjesec prije

Ma takav su i oni narod. Prema svecu i tropar.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Na zalost, cifra je pre pre mala…………

Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Sarajevo se stidi Armije SDA pa zato neće da stavlja njeno ime na spomenike.

Komentar
Komentar
1 mjesec prije

Sarajevo je muslimanski grad. Malo tu danas živi Srba, malo i Hrvata. Nemaju oni više ovo zbog koga da pišu, pogotovo na ovako ružan način. Mi, koji smo ostali u Sarajevu, smo kao krmad u Teheranu. Treba zabraniti muslimanima rad u Zapadnoj Europi, zatvoriti im Hrvatsku i Srbiju, pa neka budu to što jesu s Turcima. Evo kakvi su muslimani kad im se da da vladaju. Da se ne lažemo više.

Klempo
Klempo
Odgovori   Komentar
1 mjesec prije

Jarane ja sam u maju 1992 zbriso iz Sa. Ja sam ih odmah prokužio I vidio šta spremaju nemuslimanima, specijalno Srbima. I zbriso u nju zelandiju.

Klempo
Klempo
1 mjesec prije

Ma skinite ovu marionetu. Postavio je kirba da radi za njega. Jadna štreberka ne zna ni šta govori.

23%
23%
1 mjesec prije

Evo, ovako rade sve otkad su došli i porobili Bosnu i Hercegovinu.