Published On: Pet, svi 25th, 2012

Splitski intelektualci: Organizirat ćemo antigay paradu!

thumbSplitski intelektualci koji se protive najavljenoj gay paradi najavili su da će se danas sastati s gradonačelnikom Željkom Kerumom, a u ponedjeljak sa županom Antom Sanaderom od kojih će tražiti da ne daju suglasnost za održavanje Split Pridea na istoj trasi na kojoj se održao prošle godine. Kažu da su pripremili kaznene prijave, koje će podnijeti ako se ponovno dopusti održavanje parade.

– Lani je grubo prekršen Zakon o javnom okupljanju. Policija tu nema pravo arbitrirati, a ako dobiju dozvolu za paradu organizirat ćemo antiskup – kazao je povjesničar Stjepan Lozo i dodao kako su prikupili više tisuća potpisa građana koji se kao i oni protive paradi u središtu grada. Tvrde kako je trošak osiguranja lanjske parade po nekim podacima iznosio milijun i 800 tisuća kuna, a smatraju da je u vremenu sloma gospodarstva i siromaštva trošenje tolikih proračunskih sredstava neprihvatljivo.

– Teško je naći primjer da se u Splitu, čak i u komunizmu, ikada dogodio tako zastrašujući nastup državne sile prema građanima. Događaj je prekinut, a ružne slike obišle su svijet. Ako se uskrati suglasnost za najavljenu paradu, spriječit će se nasilje nad nedužnim sugrađanima i zaštiti najslabije u našoj političkoj zajednici, a to danas nisu oni koji paradiraju povorkama gay pridea – rekao je Lozo.

I sami organizatori drže da njihov skup podrazumijeva narušavanje reda i mira, pa traže snažnu policijsku zaštitu, a pri tome ne žele prihvatiti manje izložene lokacije za svoj skup koje bi drugima bile prihvatljivije. Intelektualci također traže i da se raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili slažu li se s paradom ili ne.

– Možda sada nema dovoljno vremena za organiziranje referenduma, ali on bi se svakako trebao provesti jer oni namjeravaju paradu organizirati i idućih godina – rekao Guido Piasevoli.

Osim Loze i Piasevolija, među osobama koji podržavaju ove stavove su profesorica Tatjana Alajbeg, novinar Joško Čelan, Miroslav Klarić, akademski kipar i slikar, docent, Marko Džaja, osnivač dragovoljačkih odreda 1990. godine, Gordan Sladoljev, dugogodišnji ravnatelj glazbene škole, Barbara Kovačić-Domančić, kustos Galerije Ivana Meštrovića, Miroslav Lozina, osnivač Hrvatske ratne mornarice 1991. godine, odvjetnik Željko Ostoja…(Dalmacija news)

ABCportal.info

Objavljeno 24.05.20
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare