SPISAK ŽELJA? Novalić predstavio Reformsku agendu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2015. do 2018. ističući da FBiH namjerava graditi svoj prosperitet na zdravim temeljima.

Dodao je da se naša ekonomska politika predugo zasnivala na prevelikom zaduživanju i neracionalnoj potrošnji, te da Agenda ima za cilj ostvarivanje ekonomskog rasta i rasta zapošljavanja, a da njeno provođenje počinje odmah i bez odlaganja.

Novalić je istaknuo da Agenda sadrži konkretne smjernice za ekonomske reforme, a da će značajan napredak u njenom provođenju biti potreban za aplikaciju za članstvo BiH u Europskoj uniji.

Naveo je da je o proritetima Agende razgovarano s međunarodnim financijskim institucijama u prethodnom razdoblju.

Novalić je precizirao da je Agenda podijeljena na šest poglavlja – javne financije, poslovni ambijent, tržište rada, reformu socijalne zaštite, vladavinu prava, te reformu javne uprave.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić istaknuo je da je jasno da su nam potrebne reforme ali to ne znači da zastupnici trebaju podržati sve što im bude servirano po principu uzmi ili ostavi.

Izrazio je zabrinutost što Agenda “na mala vrata” obavezuje na povećavanje PDV-a do kraja 2015. i rasprodaju javnih dobara, dok je borba protiv kriminala i korupcije samo deklarativna.

Nikšić je naglasio da su spremni raditi na provođenju Agende, ali na principima međusobnog uvažavanja i dogovaranja a nikako po diktatu, te da podržavanje reformi ne znači da moraju neselektivno podržati sve što se pojavi u parlamentarnoj proceduri.

Zastupnik SBB-a Nasir Beganović Agendu je nazvao spiskom lijepih želja aktuelne vlasti.

more recommended stories