ŠPIRIĆ: Kršćani u BiH su za pomirenje, muslimani za osvetu

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da su Srbi i Hrvati, bez obzira na sve što se događalo, spremniji na pomirenje od Bošnjaka, jer je njihov koncept ravnopravnih elemenata koncept osvete, a ne ravnopravne države.

“Ono čega se ja bojim jeste da ni Srbi, ni Hrvati nisu svjesni promjene mentaliteta Bošnjaka u radikalnom smislu”, rekao je Špirić, ističući da to treba biti zvono za razgovor, jer nije u interesu nikoga, pa ni Bošnjaka.

Preko svojih radikalnih organizacija, upozorio je Špirić, oni će biti u svakoj instituciji sustava, pokušavajući stvarati “embrije svojih šerijatskih državica”.

“Sutra će, naprimjer, reći da` nije dobar musliman `ni Suljo, ni Fahro, ni Zlatko, već neki` Abu Hamza `. I kada dobije 25 posto glasova htjeti će biti ministar obrane. Hrvati i Srbi će se protiviti, a onda će ovi iz međunarodne zajednice reći da je to volja birača. Mi čekamo tu volju naroda, a nismo svjesni kako se BiH mijenja iznutra. To će biti najveća opasnost za buduće procese integracija u BiH “, upozorio je Špirić za” Večernji list “, izdanje za BiH.

Špirić je istakao da je protiv svakog radikalizma, i srpskog i hrvatskog, ali da smatra da je ovaj dobro etabliran.

“Mislim da to i međunarodne adrese znaju. Postoji veliki broj Bošnjaka koji nisu suglasni s tim, ali progutat će ih ta priča, a to nije intres ni Srba ni Hrvata”, istakao je on.

Kada pričate o tome s međunarodnim dužnosnicima, kaže Špirić, reći će vam da nije tako, ali kada prave svoju analitiku onda će vam u Europi reći da bi to mogla biti prepreka da se BiH kreće ubrzano prema EU.

“Međunarodna zajednica pere dio svog` prljavog obraza `kroz rat u BiH, kroz Bošnjake i bošnjačku politiku. Da bi se borili protiv toga, oni će morati razotkriti i njih i u tome je problem”, pojasnio je on.

Špirić je ocijenio da još ne postoji dovoljna politička zrelost kod Bošnjaka da se ozbiljno pozabave s ratnim zločinima, terorizmom i organiziranim kriminalom.

“Mislim da je taj politički autizam kod bošnjačke elite opasan za sve nas. Vidjeli ste ovaj zadnji odnos Sipe i Tužilaštva BiH. To govori da oni još nisu spremni zagristi tu gorku pilulu. Pa ovdje je bio krvavi rat i nisu ti Bošnjaci dijelili čokolade od 1992. do 1995. godine. Ali, i ovdje vidim utjecaj te nevidljive međunarodne ruke “, rekao je on.

Komentirajući reagiranja u slučaju “Mehmedović”, Špirić je podsjetio da je i bivši poglavar Islamske zajednice u BiH jednom rekao da i Srbi i Hrvati imaju svoje države, a da samo Bošnjaci nemaju svoju državu.

“Mislim da im međunarodna zajednica pokušava izgraditi tu državu, ali to je utopijski projekt”, ocijenio je Špirić.

frontal.rs