Utorak, 21 svibnja, 2024

Španjolski veleposlanik i bivši slovenski predsjednik Kučan u polemici oko Katalonije

Must Read

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan pozvao je vladu španjolskog premijera Mariana Rajoya na dijalog s vlastima u Kataloniji s kojom je u prijeporu zbog separatističkih tenedencija kako bi dokazala svoju “demokratičnost”, u neobičnoj otvorenoj polemici sa španjolskim veleposlanikom u Ljubljani.

“Nakon regionalnih izbora u Kataloniji vlada Mariana Rajoya ima sjajnu priliku da dokaže i potvrdi svoju demokratičnost, ali ne policijskim nasiljem i kriminaliziranjem političkih protivnika, zatvorima i sudovima nego dijalogom”, napisao je Kučan u pismu španjolskom veleposlaniku Joseju Luisu de la Peni, što su ga objavili mediji.

Veleposlanik je prvog slovenskog predsjednika kritizirao nakon što je Kučan nedavno na jednoj tribini u Ljubljani pred reginalne izbore u Kataloniji posumnjao da će oni biti pošteni u atmosferi u kojoj su neki predstavnici prijašnje regionalne vlade zatvoreni, u egzilu ili se protiv njih provode sudski postupci, ocijenivši da takav Kučanov angažman ugrožava bilateralne odnose Madrida i Ljubljane.

Kučanu je tada zamjerio da “jednostrano simpatizira s katalonskim indenpendentizmom” umjesto da se tom problemu pokuša približiti na “intelektualno pošten i objektivan način”.

Na Kučanove sumnje u demokratičnost organizacije nedavnih regionalnih izbora u Kataloniji, de la Pena je kazao da su takve tvrdnje uvrjedljive i govore o nepoznavanju španjolskog ustava, no Kučan je u nastavku polemike u pismu veleposlaniku naveo da demokratičnost treba uvijek iznova dokazivati.

“Nijedna država nema stalnu licenciju za demokratičnost, nju treba uvijek iznova dokazivati, u svakoj situaciji koju donosi razvoj”, napisao je Kučan u pismu španjolskom veleposlaniku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -