Nedjelja, 14 travnja, 2024

Španjolski trgovi, van Španjolske

Must Read

U našoj ih zemlji ima više od dvadeset, u Argentini i Meksiku ima oko desetak, a čak možemo naići na jedan u Bosni i Hercegovini ili na otoku Guamu, na Pacifiku

 

Napisao ;Guillermo Loona/Madrid l ABC ESPANA; 1.7-2012

 

 

 

Španjolski trg u Bruxellesu

 

Postoji više Španjolskih trgova u inozemstvu nego u našoj zemlji. Mnoga od njih su naslijeđe kolonijalne prošlosti. Premda  ih ima više od dvadesetak uzemlji, u  Argentini i Meksiku ih ima više od deset,a čak možemo naći jedan u Bosni i Hercegovini i na otoku Guam na Pacificu. Madridski Španjolski trg nije jedini koji ima veliku skulpturu Don Kihota i Sancho Panze.

 

U Europi

 

Bruxelles (Belgija) Plaza Espana ili Spanjeplein  se nalazi u srcu Starog grada Bruxellesa, u blizini šoping zone za turiste. Ljeti se tu održavaju koncerti jazza, mjesto pomalo skriveno od turističke gužve, premda u blizini nje,ponekad prođe nezapažen od putnika. Kao spomen na španjolski jezik  skulptura Don Quijota i Sancho Panze, djelo Lorenzo Cullauta Valera  dominira trgom koji se nalazi u blizini dvije poznate zgrade u centru grada; Centralna stanica i Veliki trg, Grote Merkt. Ovaj zadnji je glavni trg u gradu i na njemu se nalazi Kraljevska kuća i Vijećnica, čiji poznati toranj se može vidjeti sa Španjolskog trga.

 

Mostar(Bosna i Hercegovina)Premda je tako kršten 1995 od strane Bošnjaka, Hrvata i Srba iz grada, Kralj je službeno inagurirao ove godine Španjolski trg u Mostaru, napravljen za uspomenu na 22 španjolska vojnika i jednog prevoditelja koji su poginuli tijekom svoje službe u misiji u Bosni i Hercegovini,koja je  trajala dvadeset godina.

 

Bivša veleposlanica u Španjolskoj 
Željana Zovko objasnila je ABC novinaru zbog čega ovaj trg:“Stanovnici Mostara cijenili su žrtvu, napor i poštovanje koje su španjolski vojnici pokazali tijekom najtežeg perioda koji smo prošli. Zbog njih smo se složili nakon konflikta nazvati ovaj trg imenom Španjolski trg. To je najljepši trg i glavni trg u Mostaru. Nešto što će nas zauvijek povezivati kao građane Mostara,i Španjolsku i Bosnu i Hercegovinu.“

Lisabon (Portugal) Lisabonska Praca de Esanha je okružena crkvama Nossa Senhora de Fatima, Campolide y Sao Domingos de Benfica. U 1998 se rekonstruirao Arco de Sao Bento koji dominira trgom.Davno je luk bio prenesen na orginalo mijseto u ulicu Rua de Sao Bento u Galreia de Esperanca del Aqueduto des Aguas Libres, ali sada je u centru Praca de Esanha. Blizu nje je Palacio de Palhva, gdje je  i rezidencija španjolskog veleposlanika i Fondacija Calouste Gulbenkian, jedno od centara kulturne aktivnosti glavnog portugalskog grada.

Piazza di Spagnja

Roma (Italija)Piazza di Spagna je dobio svoje ime po Španjolskoj palači, gdje se nalazi španjolsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici. Fernando Katolički je naredio njegovu izgradnju 1480. Na trgu se nalazi i Fontana della Barcaccia, sjedište Malteškog reda i poznato stepenište koje vodi do crkve Tinita dei Monti. Barokna Fontana je rad poznatog skulptora Gian Lorenzo Berninia i njegovog brata Pietra. Skulptura je bazirana na legendi koja kaže da se tijekom jedne poplave barka koja se nalazila na Tiberu je završila na trgu. Fontana koja je na središtu trga  i od nje idu dvije ulice najpoznatije u italijanskom glavnom gradu:la Via del Babuino koja veže sa Piazza del Popolo i la Via Condotti, poznata po svojim mnogobrojnim luksuznim buticima. Sa druge strane, stepenište koje je iz  XVIII stoljeća ima 135 stepenica i njegova izgradnja je bila financirana od francuske grane Burbonske kuće.

 

U Africi i Aziji

 

Malabo

Malabo (Ekvatorijalna Guinea) Bio je to Manuel Fraga, tada ministar Informiranja i Turizma koje je 1968 predao Fancisco Maciasu ključeve Ekvatorijalne Guineje, kad je prestala biti španjolska. To je učinio u vladinoj palači Španjolskog trga Svete Izabele“danas Malabo“ koja je poslije izgubila ovo ime da bi se nazvala Trg Nezavisnosti. Francisco Macias je tad postavo prvi predsjednik nove nacije, i započeo „kraljevinu terora“ koje je trajalo do 1979. Preko puta trga je Katerdrala Svete Izabele od Malaboa.Izgrađena  je u neogotičkom stilu i  najveća je crkva u zemlji.

 

Agana (Guam, EEUU) Ruševine koje se nalaze na Španjolskom trgu glavnog grada Guama, teritorija neuključenog u SAD, bila je u svoje vrijeme palača španjolskog upravitelja tog otoka. Taj kompleks uključuje Azotea, Cobertizo de la Siesta i las Herramientas, Casa del Chocolate i Las Murallas Espanolas. Tijekom rata hispano-sjevernoameričkog 1898 prestala  je biti kuća upravitelja i on je moderznizirao uvodeći administrativne urede.Također je izgradio beisbol igralište i igralište za badminton. Španjolski trg okupiran od strane japanaca tijekom Drugog Svjetskog rata nije preživio bombardovanje američkih trupa tijekom oslobađanja otoka.

 

Stari trg u Tetuanu

Tetuan (Maroko) Kad su Španjolci zauzeli grad u 1860 tijekom vladavine Izabele II posađena su drveća i uvedena svjetlost u Feddan (polje obradivo na arapskom ) i to se mjesto nazvalo Španjolski trg, ime koje je ostalo za vrijeme španjolskog protektorata nad Marokom. Sad se taj trg opet zove Feddan ili Hasan II i kiosci, vrtovi sa palmama koje su u centru i pod od mozaika koje ga okružuju su demolirani. Ovo mjesto je sad samo jedna šetnjica od kamena i mramora kojim dominira jedna od palača marokanskog kralja. U glavnom centru grada, na njemu se nalazi visoki komeserijat i veoma blizu , Kalifova palača, Institut Cervantes i Španjolsko kazalište.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

IZ HAAŠKE LADICE “NIJE SE DOGODILO” Ispovijest Srbina iz Srebrenice: Oštrio je nož i prijetio da će prvo klati djecu

Imao je samo devet godina kada su njegovu obiteljsku kuću napali srebrenički Muslimani. U brutalnom masakru vojnika Nasera Orića ubijeni...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -