Published On: Sri, srp 11th, 2012

FUIP: U pet odjela inspekcija Hrvata nema ni u tragovima

Nedavno je ponovno potaknuta inicijativa da se broj zaposlenih u institucijama u Federaciji BiH mora uskladiti s rezultatima popisa pučanstva iz 1991. godine kako bi se izbjegla diskriminacija, ali i osigurao ravnomjeran utjecaj u institucijama sustava, piše Večernji list.

To ni izbliza nije slučaj s Federalnom upravom za inspekcijske poslove u kojoj je drastično narušen utjecaj Hrvata i u kojoj se, dapače, na gotovo sva upražnjena mjesta s kojih odu hrvatski zaposlenici, zapošljavaju Bošnjaci. Nedavni javni natječaj za prijam više državnih zaposlenika je kap koja je prelila čašu i koja je potvrdila kako funkcionira institucija kojoj je na čelu Ibrahim Tirak. Naime, kako doznajemo, sredinom ožujka bio je raspisan natječaj.

Agencija i uprava

Postupak izbora najboljih kandidata je provela Agencija za državne službenike, nakon čega je popis poslan ravnatelju Uprave, kako bi s utvrđenog popisa uspješnih, predložili kandidati koji će biti primljeni. Čak tri mjeseca kasnije, 15. lipnja, na oglasnoj ploči Federalne uprave sa sjedištem u Sarajevu izvješen je popis koji je predložio ravnatelj Tirak.

Od osam pozicija na kojima su prošli najuspješniji predloženo je da svi budu bošnjačke nacionalnosti i pored toga ako se ima na umu da je ukupno stanje poražavajuće upravo za hrvatsku stranu. Valja reći kako ravnatelj na poziciji broj četiri nije odabrao nikoga.

Samo ravnatelju su znani kriteriji po kojima je birao kandidate koje će zaposliti. Iako su na testiranju u državnoj agenciji pojedini hrvatski kandidati bili najbolji, posao nisu mogli dobiti. Jedan od njih je Josip Batina koji je daleko bio najbolji po rezultatima testiranja koje je provela agencija. No, ravnatelj Tirak je procijenio da Josip nije dovoljno dobar kandidat pa je posao ponudio Muniru Ramiću.

‘Lobiranje’

Upravo je za ovakvo rješenje lobiralo jedno sarajevsko poduzeće. Inače, u ovoj upravi u kojoj bi se trebao poštovati nacionalni balans budući da je novoosnovana agencija, u zajedničkim službama Uprave od šest rukovodećih državnih službenika, pet je Bošnjaka i jedan Srbin, a nema nijednog Hrvata. Od deset glavnih inspektora – rukovodećih službenika sedam ih je Bošnjaka, a troje su Hrvati.

Svaki odlazak hrvatskog službenika nadomješta se s bošnjačkim zaposlenikom. Prema dostupnim podacima od 16 inspekcijskih odjela, u čak pet uopće nema nijednog Hrvata inspektora ili zaposlenika.

U inspekcijskom nadzoru u oblasti šuma, vodoprivrede, poljoprivrede unutarnjeg nadzora, veterinarstva, prometa nema nijednog Hrvata inspektora. Istodobno, u radnoj inspekciji, okolišu, zdravstvu radi tek po jedan hrvatski inspektor.(Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare