Published On: Čet, ruj 27th, 2012

Španjolski politički satirični magazin ‘El Jueves’ objavio karikature poslanika Muhameda

Posljednje izdanje El Juevesa, koje se u srijedu pojavilo u španjolskim trafikama, prikazuje nekoliko muslimana u policijskoj jedinici i naslovilo karikaturu pitanjem “Da li itko, međutim, zna kako Muhamed izgleda?”

Muslimani smatraju svako javno prikazivanje Muhamedovog lika uvredljivim za islam, ali je to pitanje izazvalo debatu na Zapadu oko cenzure i slobode izražavanja.

Magazin je u četvrtak odbio komentirati za Reuters motive objavljivanja karikature.

Urednica Mayte Quilerz izjavila je, međutim, za novine Huffington Post da je njen magazin zauzeo humorističan stav prema spornom pitanju.

– Ako ne možete prikazati Muhameda, kako možete znati da je on na karuikaturi?, upitala je ona.

Prošle je sedmice francuski satirični magazin Charlie Hebdo objavio karikature poslanika Muhameda veoma brzo nakon što su protesti protiv filma snimljenog u Sjedinjenim Državama izazvali valove antiameričkih protesta u Egiptu, Libiji i drugim zemljama.

Američki ambasador u Libiji i još troje Amerikanaca ubijeno je u jednom od prvih prortesta 11. rujna, a još 15 osoba ubijeno je u protestima u Pakistanu prošlog petka.

Španjolska ambasada u srijedu je poslala poruku španjolskim državljanima u Egiptu u kojoj traži od njih oprez u slučaju bilo kakvih negativnih reakcija na karikaturu El Juevesa, ali nije saopćila da li će mjere sigurnosti biti pojačane u drugim arapskim zemljama.

– Još analiziramo kakve mjere da poduzmemo, izjavio je izvor iz španskog ministarstva vanjskih poslova.

FENA/đk

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare