Utorak, 28 svibnja, 2024

ČOVIĆ: Teritorijalna autonomija Hrvata bila bi racionalno i razumno rješenje

Must Read

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da bi teritorijalna autonomija Hrvata bila racionalno i razumno rješenje kojim bi se udovoljilo osnovnoj težnji za normalno funkcioniranje europske BiH.

Da bi bila postignuta istinska ustavna ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ističe Čović u intervjuu Srni, osim institucionalne, potrebna je i teritorijalna ravnopravnost.

“Za mene je pravo rješenje – četiri federalne jedinice koje bi apsolutno pomogle da riješimo pitanje i Federacije BiH i funkcionisanja BiH”, rekao je Čović.

Čović ističe da BiH mora biti snažno decentralizirana država da bi bio omogućen ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH i upozorava da su “neki postavili nerealan cilj – jačanje institucija BiH”.

“BiH treba imati sve ono što je neophodno za normalno komuniciranje sa vanjskim svijetom, s međunarodnim institucijama kada je riječ o europskom putu itd. Ali, moramo shvatiti da se život realno odvija na nižim razinama vlasti i zbog toga sam zagovornik snažne decentralizacije izvršne vlasti”, objašnjava predsjednik HDZ-a BiH.

Čović vjeruje da nema nikakvog smisla dalja centralizacija Federacije BiH, koja se pokušava nametnuti iz Sarajeva, već cijeli proces treba ići obrnutim putem.

“Kao što smo imali presudu Ustavnog suda u obrazovanju, na sličan način, smatram, trebamo riješiti i sve drugo što je životno za narode i građane BiH”, poručuje Čović.

Da bi se to osiguralo, pojašnjava Čović, kantone treba osnažiti prenošenjem ovlaštenja sa federalnog na kantonalne razine. Kaže da u Federaciji BiH nije problematičan broj kantona, već je problem u sadržaju.

Jedna od varijanti jest i smanjenje broja kantona, jer je ovo sada neracionalno, poručuje Čović i pojašnjava da na razini Federacije BiH u prelaznom razdoblju treba osigurati da vlast čini jednak broj predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda.

“Ovo što sada imamo apsolutno ne nudi nikakvu mogućnost da Federaciju BiH možemo drugačije doživjeti nego kao entitet bošnjačkog naroda”, upozorava Čović i objašnjava da treba uvesti vrlo jasne mjere zaštite od preglasavanja, pri donošenju odluka itd.

HDZ BiH nema ništa protiv da se jedan član Predjedništva BiH bira neposrednim glasanjem u Republici Srpskoj.

“Mi smo u svojim prijedlozima vrlo jasno ostavili mogućnost asimetričnog izbora članova Predsjedništva BiH. Znači, da se u Federaciji BiH biraju neizravno, a izravno u Republici Srpskoj. Naravno, ponudili smo i druge varijante”, ističe Čović u intervjuu Srni.

Lider HDZ-a BiH zaključuje da se mora stvoriti “efikasna država i racionalno organizirana“, te da “drastično treba smanjiti troškove javne uprave i administracije“.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -