Published On: Čet, ruj 27th, 2012

ČOVIĆ: Teritorijalna autonomija Hrvata bila bi racionalno i razumno rješenje

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da bi teritorijalna autonomija Hrvata bila racionalno i razumno rješenje kojim bi se udovoljilo osnovnoj težnji za normalno funkcioniranje europske BiH.

Da bi bila postignuta istinska ustavna ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ističe Čović u intervjuu Srni, osim institucionalne, potrebna je i teritorijalna ravnopravnost.

“Za mene je pravo rješenje – četiri federalne jedinice koje bi apsolutno pomogle da riješimo pitanje i Federacije BiH i funkcionisanja BiH”, rekao je Čović.

Čović ističe da BiH mora biti snažno decentralizirana država da bi bio omogućen ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH i upozorava da su “neki postavili nerealan cilj – jačanje institucija BiH”.

“BiH treba imati sve ono što je neophodno za normalno komuniciranje sa vanjskim svijetom, s međunarodnim institucijama kada je riječ o europskom putu itd. Ali, moramo shvatiti da se život realno odvija na nižim razinama vlasti i zbog toga sam zagovornik snažne decentralizacije izvršne vlasti”, objašnjava predsjednik HDZ-a BiH.

Čović vjeruje da nema nikakvog smisla dalja centralizacija Federacije BiH, koja se pokušava nametnuti iz Sarajeva, već cijeli proces treba ići obrnutim putem.

“Kao što smo imali presudu Ustavnog suda u obrazovanju, na sličan način, smatram, trebamo riješiti i sve drugo što je životno za narode i građane BiH”, poručuje Čović.

Da bi se to osiguralo, pojašnjava Čović, kantone treba osnažiti prenošenjem ovlaštenja sa federalnog na kantonalne razine. Kaže da u Federaciji BiH nije problematičan broj kantona, već je problem u sadržaju.

Jedna od varijanti jest i smanjenje broja kantona, jer je ovo sada neracionalno, poručuje Čović i pojašnjava da na razini Federacije BiH u prelaznom razdoblju treba osigurati da vlast čini jednak broj predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda.

“Ovo što sada imamo apsolutno ne nudi nikakvu mogućnost da Federaciju BiH možemo drugačije doživjeti nego kao entitet bošnjačkog naroda”, upozorava Čović i objašnjava da treba uvesti vrlo jasne mjere zaštite od preglasavanja, pri donošenju odluka itd.

HDZ BiH nema ništa protiv da se jedan član Predjedništva BiH bira neposrednim glasanjem u Republici Srpskoj.

“Mi smo u svojim prijedlozima vrlo jasno ostavili mogućnost asimetričnog izbora članova Predsjedništva BiH. Znači, da se u Federaciji BiH biraju neizravno, a izravno u Republici Srpskoj. Naravno, ponudili smo i druge varijante”, ističe Čović u intervjuu Srni.

Lider HDZ-a BiH zaključuje da se mora stvoriti “efikasna država i racionalno organizirana“, te da “drastično treba smanjiti troškove javne uprave i administracije“.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare