Published On: Tue, Jun 2nd, 2020

Španija odobrava nacionalnu šemu minimalnog dohotka

Španjolski kabinet odobrio je određivanje nacionalnog minimalnog dohotka izjavio je glasnogovornik vlade.

Potpredsjednik vlade Pablo Iglesias rekao je na konferenciji za novinare u petak da će određivanje minimalnog dohotka u vrijednosti od 462 eura (416,92 eura mjesečno) biti usmjereno na oko 850 000 domaćinstava ili 2,5 milijuna ljudi.

Vlada bi plaćala mjesečnu naknadu i dopunjavala postojeće prihode za ljude koji manje zarađuju tako da svakog mjeseca primaju barem taj minimalni iznos, rekao je.

Minimalni prihod povećavao bi se sa brojem članova porodice, do najviše 1.015 eura svakog mjeseca. Program bi koštao vladu oko tri milijarde eura godišnje.

Gospodin Iglesias je rekao: „Danas je povijesni dan za našu demokratiju. Danas ova vlada pokazuje da je njen politički izbor socijalna pravda i da ona španski ustav shvata ozbiljno. ”

Prijedlozi za garantirani plan minimalnog dohotka prvi put su se pojavili u prosincu 2019. godine, u kojima se Socijalistička radnička partija i ljevičarski Unidas Podemos slažu da će stvoriti „opći mehanizam za garantiranje zarade porodicama bez ili sa malim primanjima“.

Prema španjolskom listu El Pais na engleskom jeziku, šema je donesšna zbog izbijanja koronavirusa. Prve detalje plana Vlada je objavila u travnju.

Pojedinačni podnositeljii zahtjeva moraju imati najmanje 21 godinu i manje od 65 godina da bi bili podobni, osim ako je podnositelj zahtjeva žrtva zlostavljanja ili trgovine ljudima. Pod takvim okolnostima, uvjeti se ne primjenjuju.

Porodice se moraju definirati kao “ranjive” da bi zatražile minimalni dohodak, što znači da je njihov mjesečni prihod 10 ili više eura ispod minimalnog dohotka, izvijestio je list.