Published On: Tue, Jun 2nd, 2020

Milan Ivkošić svojedobno je napisao “Misa za partizane bila bi zapravo svetogrđe…” I nema pojma koliko je bio u krivu…

 

Sudjelovanje vjernika, a pogotovo svećenika u NOB-u nije bila rijetkost.

Ivkošićev komentar je pogrešan i maliciozan

Svećenici koji su pomagali borbu i sudjelovali u njoj, na slobodnom teritoriju va  nastavljali su dalje vršiti vjerske obrede: krštenja, sklapanja crkvenih brakova, pogrebe, mise, ispovjedi, pričesti, bolesnička pomazanja, propovijedi, nastavu vjeronauka, slavljenje vjerskih blagdana, obnovu crkvenih objekata, zaštitu sakralnih spomenika i drugo.

No svećenici su imali i aktivnu ulogu u NOV kao vjerski referenti (od 23. lipnja 1942) pri stožerima NOV-a i POJ-a obavljajući svečane prisege partizanskih boraca pred vjerskim referentima, blagoslivljanje partizanske zastave i drugo.

Sve to dovelo je osnivanja vjerskih odsjeka (od studenog 1942. nadalje) i vjerskih komisija pri državnim organima (ZAVNOH). U NOB-u je sudjelovalo 75 svećenika, 43 su poginula zbog suradnje sa NOP-om, a na stotine svećenika je pomagalo narodnooslobodilački pokret.

A evo što piše Ivkošić:

U povodu spora o misi u Bleiburgu, bivši predsjednik države Ivo Josipović, koji ne vjeruje u Boga, kaže: “Porazno je da imamo mise za ustaške zločince. Nisam čuo da je ikada održana misa za neke od poginulih partizana, čak ni za svećenike koji su sudjelovali u NOB-u.”

Kao bezbožac, on ne razumije da su upravo po njegovim optužbama ustaša mise za “zločince” i te kako potrebne i poželjne, jer je, ako su bili zli, riječ o vrlo grešnim ljudima, za iskupljenje njihove duše i te kako se treba moliti. A mise za partizane? Koliko znam, bilo ih je, sjećam se svećenika koji su se molili “za sve žrtve rata”.

Ali što će partizanima mise kad su oni bili bezgrešni, anđeoski nedužni borci protiv fašizma kojima je dosuđen raj. I sami su se odrekli i Boga i misa u komunizmu, pa treba poštovati njihove želje i svjetonazor.

U mnogim hrvatskim selima običaj je za Božić okititi kuću grančicama bršljana koje su se zaticale u šupljine na kamenoj fasadi, na prozore i vrata, a kad bi na kući nekog komunista bio bršljan, bio je kažnjen pa i izbačen iz Partije. Stoga bi zapravo sa stajališta komunista, a Josipović je njihov baštinik, misa za partizane bila svetogrđe.

Milan Ivkošić / VL