Utorak, 25 lipnja, 2024

SPAJAT ĆE SE OPĆI I LOKALNI IZBORI: Ljudi ionako ne kuže koji su koji

Must Read

Borac protiv nacionalizama u BIH, vođa slovenskog nacionalnog pokreta u Koruškoj, koordinator austrijskih banaka u BIH,  Valentin Inzko  te posebni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen na nekoliko su mjesta već, kako doznajemo, nagovijestili da će bh. vlastima otvoreno sugerirati spajanje izbora. Navodno se već rade analize prije svega inicirane iz Europske komisije koje će pokazati sve prednosti takvog poteza, kao i pravne mogućnosti da se spajanje izbornih procesa obavi što prije.

 

No, i bez analize vidljivo je nekoliko argumenata objedinjavanja lokalnih i općih izbora koje nitko ne može osporiti. To se prije svega odnosi na političku dimenziju, koja je, doznajemo, najviše i motivirala međunarodne dužnosnike da pokrenu takvu inicijativu.

 

Zbog sustava po kojem se lokalni i opći izbori u BiH smjenjuju svake dvije godine zemlja se nalazi u stalnoj predizbornoj kampanji. Tek što završe jedni izbori počnu pripreme za druge. U takvom ozračju skoro da je nemoguće očekivati bilo kakve reformske mjere i političke dogovore koji iziskuju kompromis.

 

– Dosadašnja praksa je pokazala da su izborne godine u BiH potpuno „izgubljene“ godine. Nemoguće je napraviti bilo kakav pomak, jer sve stranke vode više računa o tome kako će reagirati njihovo biračko tijelo, nego kakav je širi interes zajednice. Objedinjavanjem izbornog procesa, gdje bismo lokalne i opće izbore imali zajedno svake četiri godine, relaksirala bi se atmosfera za ozbiljnije političke dogovore, kaže naš sugovornik iz međunarodne zajednice.

 

Ne treba zanemariti ni financijske učinke objedinjavanja izbornog procesa. Uštede bi bile značajne, jer bi se većina predizbornih aktivnosti koje provodi Središnje izborno povjerenstvo BiH i lokalna izborna povjerenstva mogle obavljati istodobno i za opće i za lokalne izbore. Vjerojatno bi se poboljšala i izlaznost građana na izbore i smanjila zasićenost građana procesom glasovanja.

Prijedlozi bh. lidera

Iako nije realno očekivati da ova inicijativa naiđe na odobravanje od svih političkih aktera u BiH, ne treba sumnjati kako će ona imati zagovornike i među domaćim političarima. Uostalom, još prije raspisivanja ovogodišnjih lokalnih izbora dva stranačka lidera, Sulejman Tihić i Milorad Dodik su predlagali spajanje izbornih procesa u BiH. Tada nije bilo dovoljno potpore za takvu inicijativu, vjerojatno i zbog činjenice da je ona došla od dva stranačka lidera.

 

Ovaj put su inicijatori međunarodni dužnosnici, prije svega iz Europske unije pa bi i odgovor većine stranaka mogao biti drugačiji. U idućem razdoblju očekuje se kako će ovaj prijedlog biti i razmatran. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -