Subota, 25 svibnja, 2024

Hadžić: Ako smjene Lagumdžiju i Bećirovića SDP ide u oporbu

Must Read

Ukoliko na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH 23. listopada većina izglasa smjene ezdepeovaca Denisa Bećirovića i Zlatka Lagumdžije, ova stranka će odmah izaći iz državne vlasti te u tom slučaju sjednica Doma naroda za SDP ne bi imala značaj i predstavljala bi samo formalnost.

Ovakvo opredjeljenje SDP-a  je za “Nezavisne novine” iznio Damir Hadžić, potpredsjednik stranke, nakon određenih najava o tome da će se nakon prođene procedure u Zastupničkom domu na dnevnom redu Doma naroda zajedno naći smjene ezdepeovaca i ministara SDA po sistemu “kom’ obojci, kom’ opanci”.

“Nama to ne treba, nas SDA nije ni dovela na vlast, neće nas SDA ni tjerati. Ono što je potpuno jasno jeste da će se morati definirati nova šestorka na razini države, nikakve sedmorke neće biti, samo šestorka ili petorka. I jasno je da će izaći ili SDA ili SDP”, uvjerava Hadžić. Naglašava da HDZ BiH, kao ključna stranka od koje će ovisiti izgled buduće parlamentarne većine u BiH, insistira na konstituiranju vlasti po vertikali u cijeloj državi.

“To je vlast od državne razine, preko entiteta do županija, a HDZ to može najlakše uraditi sa SDP-om”, smatra Hadžić.

Već danas Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, počinje bilateralne razgovore s političkim liderima o novoj većini na razini države. Prema najavama, Čović bi se najprije trebao susresti s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, s kojim je izgradio dobre političke odnose nakon što mu je Lagumdžija obećao ulazak u restrukturiranu Vladu FBiH i preuzimanje kontrole nad velikim javnim kompanijama iz Hercegovine.

No, prvenstveno je iz svih kombinacija neophodno “isjerati” SDA, kako je to nova federalna četvorka (SDP, SBB i dva HDZ-a) učinila u Zastupničkom domu parlamenta FBiH, preuzevši zakonodavnu vlast u Federaciji. Iz političkih krugova bliskih HDZ-u procurilo je da će s tim u vezi Čovićeva prva misija biti navodni pokušaj mirenja lidera SNSD-a Milorada Dodika s Lagumdžijom. Dodik, naime, i dalje insistira na Lagumdžijinoj smjeni zbog kršenja diplomatskih procedura i povrede Ustava BiH, a u vezi s glasanjem u UN-u za rezoluciju o Siriji.

Za Hadžića su, međutim, ovakve informacije nepoznanica.

“Ne mogu komentirati spekulacije i ne znam koja je Čovićeva uloga. Ono što znam jeste da se stavovi unutar četvorke nisu promijenili posljednjih tjedana. Ali ako SDA može sa SNSD-om, SDS-om i HDZ-om dogovori novu većinu u BiH, mi ćemo izaći i nećemo poput njih posezati za bilo kojim drugim metodama”, ističe on.

Na pitanje je li moguća bilo kakva varijanta po kojoj bi jedna većina bila na razini države, a sasvim druga, ili djelimično izmijenjena na razini entiteta, Hadžić kaže da takva mogućnost ne postoji.

Ni Amir Zukić, glavni tajnik SDA, nije čuo o navodnoj namjeri lidera dva HDZ-a da “pomire” Dodika i Lagumdžiju, iako dijeli mišljenje mnogih da je u BiH sve moguće.

“Ja nemam takvih informacija, ali sjednica parlamenta 23. listopada pokazat će dosta toga i sve će biti mnogo jasnije”, zaključuje Zukić.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -