Published On: Uto, pro 25th, 2012

SORENSEN: Reforme trebaju biti nacionalni prioritet u BiH

Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen pozvao je u ponedjeljak vlasti u toj zemlji da reforme koji će tu zemlju približiti EU-u postave kao nacionalni prioritet ugledajući se na taj način na zemlje u regiji za kojima ta zemlja zaostaje.
“Uvijek smo jasno stavljali do znanja da je put Bosne i Hercegovine prema EU-u put partnerstva. Zato je vrijeme da Bosna i Hercegovina preuzme odgovornost za odlučujuće iskorake i približavanje EU-u u političkom smislu počevši tako što će europske integracije odrediti za nacionalni prioritet i to snažno potvrditi djelima”, istaknuo je Sorensen u izjavi objavljenoj u ponedjeljak.
Dodao je da domaće političke elite moraju preuzeti odgovornost za predstojeći korak zemlje u svezi s pridruživanjem EU-u – stavljanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u potpunosti na snagu i nakon toga, vjerodostojni zahtjev za prijam u članstvo.
Sorensen je podsjetio da su se vlasti BiH sukladno “roadmapu” potpisanom s Europskom komisijom obvezale na provođenje presude u slučaju “Sejdić-Finci” radi usklađivanja Ustava s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i stvaranje mehanizma za koordinaciju koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom o europskim pitanjima.
Pri tome je danski diplomat na čelu ureda Europske unije u BiH istaknuo da su tijekom 2012. godini Hrvatska, Crna Gora i Srbija napravile značajan napredak prema članstvu u EU-u dok u BiH nije bilo gotovo nikakvog napretka.
Posebni predstavnik EU-a u BiH Sorensen podsjetio je da je EU u posljednjih 20 godina angažiranja u BiH uložila 3 milijarde eura te da i dalje vjeruje u europsku pespektivu te zemlje.
“BiH je mjesto u EU-u. Slični smo po tome što se odlikujemo etničkom, kulturološkom, povijesnom i vjerskom različitošću. Prema tome, prirodno je i logično da ova zemlja vidi svoju opipljivu budućnost u obitelji europskih naroda”, rekao je Sorensen.
Zaključio je da je to obostrani interes građana BiH i Europske unije.