Sorensen otvorio Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

MOSTAR – EU je čvrsto opredijeljenja za podržavanje napredka BiH ka EU. Jesmo i ostat ćemo najsnažnija podrška BiH u njezinim ekonomskim reformama i nastojanju da vladavinu prava i borbu protiv korupcije stavi u središte unutarnje politike, kazao je danas na otvorenju Međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2013. posebni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen.
Dodao je kako je EU jako zadovoljna napretkom koji su u protekloj godini ostvarile zemlje iz regije na svojem putu ka EU.
“Hrvatsku dijeli tek desetak tjedana od toga da postane 28. članica EU, Srbija i Makedonija imaju status kandidata za članstvo u EU, a pristupni pregovori su već otvoreni s Crnom Gorom. Mi želimo da BiH postane dio našeg jedinstvenog tržišta, odnosno da bude dio EU čim za to bude spremna”, naglasio je Sorensen.
Istaknuo je kako je jako ponosan što je EU partner ovogodišnjem Sajmu na kojem sudjeluje 700 izlagača iz oko 40 zemlja što ga čini, kako je kazao, vrhuncem gospodarstvene godine u BiH i regiji.
EU je partner sajma zbog interesa koji je nama svima zajednički a to je trgovina. 27 članica država EU duguje svoj napredak upravo tome što su trgovinu učinili temeljem suradnje.
“Na toj osnovi uspostavili smo jedinstveno tržište slobodnog kretanja kapitala, usluga i ljudi. Vjerujemo da će ovaj pristup biti dobar za vas na Zapadnom Balkanu kao što se pokazao dobar za nas”, naglasio je Sorensen.
Pozvao je sve posjetitelje Sajma da posjete štand EU, gdje će ih dočekat stručnjaci iz EU te upoznati s mogućnostima dobivanja financijskih sredstva od EU za mala i srednja poduzeća, prekogranični turizam i energetske potencije, a, također, gdje će saznati i nešto više o Španjolskoj, Rumunjskoj i Nizozemskoj, čija će se veleposlanstva predstaviti tijekom ovog tjedna na Sajmu.