SOJKE IZ STAMBOLA SU OK: "U Sarajevu hoće da se zatre sve što ima veze sa umjetnošću i uvedu, kič, šund i sojke iz Beograda"

Nakon što je uprava Skenderije za danas najavila izbacivanje iz svojih prostorija popularnu Charlama Galeriju i umjetničku kolekciju vrijednu milion eura, umjetnici Sarajeva na čelu sa Jusufom Hadžfejzovićem održali su vanrednu press konferenciju, na kojoj su pružili umjetnički otpor pod nazivom Art Fight. 

Danas su se u prostorijama galerije CKA Charlame, okupili bh. umjetnici kako bi pružili podršku ovoj galerije, te najavili borbu za umjetnost. Svjedoci smo vremena u kojem dolazi do postepenog gašenja kulturnih institucija u našoj domovini. Na današnjoj vanrednoj press konferenciji umjetnici su razgovarali o ovom kriznom razdoblju, po njihovim riječima, radi se o sistematskom uklanjanja svih umjetničkih vrijednosti.
Na press konferenciji su prisustvovali članovi Upravnog odbora CKA Charlama, Boris Šiber, Saša Bukvić, Jusuf Hadžfejzović, te umjetnica i direktorica galerije Collegium artisticum‏ Gordana Anđelić Galić. Svi su zgroženi činom SDA-ovog direktora Skenderije, Hajriza Bećirovića i njegovim ‘kulturnim barbarizmom’, da oduzme mjesto lokacije ove galerija, koja je u svom dosadašnjem radu ostvarila značajan uspjeh.
– Trenutno se nalazimo u Kulturno-sportskom centru Skenderija, a svjedoci smo da od tog naziva kulturno-sportski, ostaje samo centar, iz kojeg se protjeruju kultura i sport. To vam je isto kao da u JU ‘Vrtići Sarajeva’, istjerate djecu iz vrtića, a ubacite spa centre, hotele i sl. Što se mene tiče, ne želim ostati u Skenderiji dok je trenutno rukovodstvo to koje upravlja njome. Za prostor ćemo se snaći, izjavio je za DEPO PORTAL Boris Šiber, član Upravnog odbora CKA Charlama.
– Ne znam kako je došlo do toga, to mi je skroz nevjerovatno. Vlast nije zainteresovana ni za svoj posao, samim tim nisu zainteresovani ni za umjetnost. Prije rata nije bilo ovoga, prije je država finansirala umjetnost, a pošto danas sama država ne funkcioniše, tako ne funkcioniše ni sve ostalo unutar te države. Charlama je autohtoni projekat, on bi se trebao više cijeniti, dodaje Saša Bukvić, također član Upravnog odbora CKA Charlama.
Charlama je za danas organizovala cjelodnevni umjetnički program, ‘Art Fight’ koji će trajati do 20h, u nadi da se zajedničkim snagama pošalje glasna poruka protiv nehumanih uslova u kojima umjetnici rade i institucije kulture djeluju. Glas protiv zaključanih vrata kulturnih ustanova koji postaju dominantna slika naše realnosti.
Jusuf Hadžifejzović, svjetski poznat bh. umjetnik i jedan od prvih ljudi CKA Charlame, između ostalog, prokomentirao je današnji združeni čin demostracije ovdašnjih umjetnika:
– Stidio bih se i predaka, a i generacija koje dolaze, da ovo danas nismo napravili. ‘Art fight’ je umjetnički čin lake demonstracije!
U nastavku pogledajte video priču sa današnje vanredne press konferencije.

(DEPO PORTAL/kr)

more recommended stories