Petak, 21 lipnja, 2024

SNSD traži smjenu Džaferovića

Must Read

Zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pokrenut će inicijativu za smjenu predsjedatelja ovog doma Šefika Džaferovića zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi da nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinitelje ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH, potvrdio je predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac.

”Optužbe koje je u javnosti iznio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo su, po našem mišljenju, sasvim utemeljene i predstavljaju više nego dovoljan razlog za pokretanje inicijative za smjenu Džaferovića. Kebo nije bilo tko, već jedan od najviših dužnosnika FBiH i čovjek kojeg je na tu dužnost predložila SDA, stranka kojoj pripada DŽaferović”, naglasio je Košarac.

Kako je rekao agenciji Srna, uvjeren je da je Kebo, kao potpredsjednik FBiH, na poziciji na kojoj su mu dostupni dokazi o počinjenom djelu za koje optužuje Džaferovića.

Pozvao je Tužiteljstvo BiH da se hitno izjasni o dokazima koje je protiv Džaferovića i drugih bošnjačkih ratnih vojnih, policijskih i političkih dužnosnika podnio Kebo.

“Iako se Tužiteljstvo BiH, kako smo i navikli kada je riječ o bošnjačkim zločinima, okružilo ‘zidom suštnje’, smatramo da su težina optužbi i dokazi koje Kebo iznosi u javnost dovoljni da Džaferović ne može obavljati dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma, niti taj dom može adekvatno predstavljati. Zato pozivamo sve zastupnike, a posebno zastupnike koalicije Savez za promjene da podrže našu inicijativu za njegovu smjenu”, rekao je Košarac te poručio da Džaferovića treba smijeniti i zbog pokušaja negiranja 9. siječnja – Dana Republike Srpske.

“U izjavama sarajevskim medijima Džaferović je, očigledno, zloupotrijebio poziciju i svojim neprimjerenim izjavama o Danu Republike, datim bez konsultacija s ostalim članovima Kolegija ovog doma, izašao iz okvira Ustava BiH i entitetskih ustava s ciljem narušavanja Daytonskog sporazuma, provociranja unutarnje destabilizacije zemlje i narušavanja međunacionalnih i međuentitetskih odnosa”, zaključio je Košarac.

Podsjećamo, dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo potvrdio je da je glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću dostavio više od 2.000 stranica dokumenata u vezi sa zločinima nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

Kebo kaže kako se u ovim dokumentima spominju imena bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi sigurnosti Zenica Šefika Džaferovića.

Džafwerović je pak najavio kako će, ako Kebo to tvrdi, morati odgovarati za neistine na sudu. Kebo je pak prozvao i dopredsjednika SDA i bošnjačkog člana Predjedništva za ozbiljnu ulogu u predvođenju radikalizma u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -