Published On: Sri, stu 16th, 2016

Snowden ima ozbiljno upozorenje o Trumpu

Sudjelujući u telekonferenciji održanoj u Buenos Airesu u pondedjeljak, Edward Snowden je upozorio da izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika može dovesti do još agresivnijeg nadzora.
Snowden se nalazi u azilu u Moskvi nakon što je 2013. procurio povjerljive informacije o opsegu američkih špijunskih operacija, nad vlastitim građanima iu inozemstvu. Ovaj poznati zviždač, naime, u matičnom SAD-u ima optužnicu za špijunažu. Snowden se publici ovom prilikom obratio preko videoveze.
Kako prenosi Reuters, Snowden je imao i dramatično upozorenje o potkopavanju demokratskih načela: “Počinjemo mijenjati otvorenu vladu za goli autoritarizam, vladu koja je utemeljena ne na načelu informiranog pristanka naroda koji razumije njene aktivnosti već na povjerenju u ličnosti (političara), povjerenju u tvrdnje , povjerenju u nadu da će oni napraviti pravu stvar. “

Nova administracija ima “bitno drukčiji sustav vrijednosti”

Iako je Washington nakon njegovih otkrića obećao da će prekinuti neselektivnu špijunažu, Snowden se boji da bi se takva politika mogla promijeniti s novim dužnosnicima “koji imaju bitno drukčiji sustav vrijednosti i mogu vladati u mraku.”
Izazov s kojim se Amerika suočava je prema Snowden ovaj: “Ako vlada zaista zadobije naše povjerenje, jer nekoliko godina djeluje na način koji zaista možemo podržati, ali što se događa kad se to promijeni?”.
Na politiku novoizabranog predsjednika Trumpa već je upozorila Američka unija za građanske slobode (ACLU) zbog njegovih najava da će pojačati nadzor nad Ameički muslimanima, masovno deportirati ilegalne imigrante, vratiti oblik torture zvan “waterboarding” pri ispitivanju terorista i izmijeniti zakone o kleveti kako bi ograničio slobodu medija.
Snodwden je od predsjednika Obame bezuspješno zatražio pomilovanje. Na pitanje misli li da s predsjednikom Trumpom ima veće šanse, odgovorio je samo; “Tko zna?”

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>