Petak, 19 travnja, 2024

Snimljene zadnje scene HRT-ovog ratnog spektakla o Domovinskom ratu

Must Read

U selu Ruča kod Velike Gorice danas su snimane zadnje scene HRT-ovog ratnog spektakla „Broj 55“, o Domovinskom ratu inspiriranog istinitim događajima, izvijestili su večeras iz HRT-a.

„Broj 55“ priča je o skupini hrvatskih branitelja, pripadnika “A” satnije ZNG-a koji u rujnu 1991. oklopnim transporterom kreću u izviđanje u okolici Pakraca. Ulaze u selo Kusonje, koje se na prvi pogled doima prazno, no po ulasku dublje u selo, branitelji upadaju u zasjedu i nađu se pod napadom pobunjenih Srba. Oklopni transporter je pogođen i hrvatski vojnici pod neprijateljskom paljbom sklanjaju se u najbližu kuću, koja nosi broj 55, nakon čega uslijede žestoke borbe s neprijateljskim snagama.

Selo Kusonje za potrebe snimanja filma glumi selo Ruča, koje vjerno dočarava autentično okruženje iz zapadne Slavonije u jesen 1991. godine.

Redatelj toga “prvog pravog ratnog filma o Domovinskom rat” je Kristijan Milić, ističu iz HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću. U selu Ruča ubrzano se dovršavaju zadnji kadrovi.

„Danas je na sceni bilo 60 statista, a ukupno ih je bilo čak 150, što govori o veličini projekta. Uzurpirali smo selo, imamo dvije kamere, ponekad i tri, dvije filmske ekipe, pirotehniku, ovo je velika i ozbiljna produkcija.“, rekao je izvršni producent filma Stanko Babić.

Dodaje kako je za hrvatske prilike gotovo riječ o blockbusteru, jer se ne radi o studijskom filmu već projektu zbog kojega je na 45 dana ‘uzurpirano’ cijelo selo, otkupljena kuća u koju se sklanjaju hrvatski branitelji, ugašena vanjska rasvjeta na ulicama Ruče kako bi se vjernije dočarala ratna atmosfera.

No, seljaci nisu bili jedini čiju je svakodnevicu poremetilo snimanje filma. Ekipa je, naime, morala iseliti i farmu od 180 posavskih konja koji ne podnose buku eksplozija te zvučne i svjetlosne efekte.

„Broj 55“ brz je i žestok ratni film, a trajat će oko 90 minuta. U njemu nastupaju poznata glumačka imena, poput Slavena Knezovića, koji tumači ulogu hrvatskog branitelja, mitraljesca Zvonka.

„Kako se osjećam? Mrtav! Moj lik naime pogiba. Snimanje je prilično naporno i zahtjevno, stalno se dorađuju detalji, popravljaju maske.“, kaže Knezović. Za ulogu se, kaže pripremao još od 1991. do 1994. te je tijekom Domovinskog rata i sam proveo dosta vremena u uniformi.

Među glumačkom ekipom je i Jan Kerekeš, koji također glumi hrvatskog branitelja. „Glumim dečka koji vozi ovaj oklopni transporter, no vozilo je uskoro pogođeno raketom i jedina opcija nam je da završimo u kući broj 55. Moramo se sakriti i što prije napustiti oklopno vozilo, i tu ja stradavam“, kaže Kerekeš.

Snimanje će trajati do petka, nakon čega slijedi postprodukcija – montaža, montaža zvuka, obrada slike, a bit će i post specijalnih vizualnih efekata.

„Ekipa je odlična, sve je išlo manje-više po planu. Film će imati puno specijalnih efekata, akcije, to se do sada kod nas nije puno radilo. Jako sam zadovoljan glumcima, efekti su odlični, ekipa i tehnika su na visokoj razini.“, rekao je redatelj Kristijan Milić.

U filmu glume Goran Bogdan (Tomo), Marko Cindrić (Crni), Alan Katić (Miro), Darko Milas (Đero), Jan Kerekeš (Kruno), Slaven Knezović (Zvonko), Asim Ugljen (Vinko), Marko Jelić (ranjeni specijalac), Samir Vujčić (zapovjednik).

Urednik filma je Branko Schmidt, scenograf je Damir Gabelica, scenarist Ivan Pavličić, a izvršni producent Stanko Babić.

Film se snima u organizaciji produkcijske kuće Telefilm za Hrvatsku radioteleviziju a za prikazivanje će biti spreman na ljeto iduće godine.

Vlasnik svih prava je HRT. Inače, namjera je HRT-a snimiti filmove o najvažnijim bitkama Domovinskog rata, do sada je otkupljeno šest scenarija, a ovo je prvi u nizu, navode iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a.kraj teksta

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -