Published On: Wed, Nov 20th, 2013

Sonja Biserko potvrdila da će biti svedok Hrvatske

BEOGRAD – Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko potvrdila je da će se pojaviti kao svjedok Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu u procesu protiv Srbije za genocid, ali se zauzela za uzajamno povlačenje tužbi dvije države.

“Hrvatska me je pozvala da budem svjedok u eventualnom sudskom procesu koji bi ova zemlja mogla voditi protiv Srbije za genocid. I u tome ne vidim ništa sporno “, rekla je Sonja Biserko za novi broj tjednika” Vreme “koji izlazi u četvrtak.

Prema njenim riječima, sporan je odnos države prema većini onih građana koji su tijekom proteklih godina bili pozivani da svjedoče u postupcima protiv srpskih dužnosnika pred bilo kojim međunarodnim sudom.

“Budući da su obje strane u sporu – Srbija i Hrvatska – dostavile sudu listu svojih svjedoka, vjerujem da je informaciju pustio državni vrh. Naime, vidjevši moje ime na popisu svjedoka, neko iz srpskog pravnog tima je vijest proslijedio vrhu države, a oni medijima “, rekla je Sonja Biserko.

Prema njenim riječima, stanje u društvu Srbije je kaotično is obzirom na situaciju u policiji, u tajnim službama, među ektremističke i radikalnim skupinama – ne može se pouzdano utvrditi tko zapravo vlada zemljom.

“Pojavljivanje mog imena u kontekstu svjedoka hrvatske strane u tužbi za genocid protiv Srbije očito je sračunat potez s ciljem da se izložim novim pritiscima, šikaniranju, da se zastraši”, rekla je Sonja Biserko.

Ona je navela da sada, iako nije prvi put da se protiv nje vodi kampanja s namjerom da se zastraši, otjera iz zemlje, mora kaže da nije ugodno, posebno jer se njezin pristanak da svjedoči “tretira kao izdaja”.

“Po mom mišljenju, povlačenje tužbi bio bi znak sazrijevanja naših političara i društava, korak ka uspostavljenju ozbiljne regionalne suradnje. Jer, ovako se još uvijek gledamo preko nišana. Inače, Hrvatska je kao uvjet za povlačenje tužbe Srbiji postavila tri zahtjeva: rješavanje pitanja nestalih osoba, procesuiranje raznih zločina i definiranje granice na Dunavu “, rekla je Sonja Biserko.

Beta