"Snimat ću o Njemcu sa srcem Srbina"

1610168243515ad2252a205797332946_368x251Beograd – Reagirajući na najave Prištine da će biti proglašen personom non grata zbog filma o trgovini organima, Emir Kusturica kaže da nije on izmislio priču o tome.
“Kao specijalni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty je podnio izvješće o trgovini organima. Niti sam je ja izmislio, niti razumijem nervozu predsjednika kosovskog udruženja filmskih umjetnika. Ipak, smatram da je Celjaj razborit čovjek i da ubuduće neće davati ovakve izjave, koje zadaju veliki udarac kosovskoj demokraciji “, kaže Kusturica za Danas.
Kusturica je za Danas objasnio da se radi o ideji koja bi trebalo da bude realizirana u naredne tri godine, ali je drugom listu, Blicu, rekao da će film o trgovini ljudskim organima na Kosovu snimiti na temelju istinite priče, ispovijesti jednog Nijemca kome je ugrađeno srce Srbina koji je bio žrtva zločina u “žutoj kući”.
Kusturica, međutim, nije želio da otkriva više detalja o tome tko je taj Nijemac, gdje mu je transplantacija srca izvršena, ali napominje da će njegovo ostvarenje otvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda o kojoj povijest, literatura i kinematografija svjesno ćute s ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, a nikako kao žrtve.
Film će, kaže, snimati u Rusiji, gdje ima puna prijatelja koji će mu pomoći da izgura taj pothvat. Države Srbije, napominje, ne očekuje novčanu pomoć niti će je tražiti.
Podsjetimo, predsjednik Udruženja filmskih umjetnika Kosova Ljirak Celjaj traži da se Emir Kusturica proglasi nepoželjnim zbog najava da će snimiti film o trgovini organima i najavljuje da će za to tražiti međunarodnu pomoć.