Published On: Sri, ožu 5th, 2014

Snajperiste je na prosvjednike poslala oporba, a ne Janukovič?

Za snajperske napade u Kijevu nije odgovoran svrgnuti Janukovič, već oporba, teorija je koja je svoje uporište našla u 11 minuta dugoj snimci tajnog telefonskog razgovora estonskog ministra vanjskih poslova Urmasa Paeta i visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. „Sve je više dokaza da su žrtve i na jednoj i na drugoj strani stradale od istih snajperista, a uznemirujuće je da nova koalicija o tome ne želi provesti istragu“, rekao je Paet. »

 

NOVO 18:17 Nizozemski diplomat Robert Serry, kojeg je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon imenovao svojim posebnim izaslanikom za Ukrajinu, na Krimu je pri izlasku iz jedne ukrajinske pomorske vojne baze upao u probleme.

Njegov su automobil okružili nepoznati naoružani muškarci koji su mu počeli prijetiti. Navodno su mu rekli da bi mu najpametnije bilo da se istog trena zaputi prema aerodromu i da napusti Krim.

Iako su se pojavile informacije da je Serry otet, reporter britanskog ITV-a James Mates putem Twittera je objavio da je tek zadržan u jednom kafiću, u kojem je zaglavio i spomenuti novinar.

‘Posebni izaslanik čeka u kafiću pomoć. Nas je zamolio da ostanemo snimati’, napisao je još britanski novinar, koji je objavio i fotografiju iz kafića.

Serry je nakon nekog vremena pristao otići na aerodrom te je, čim je došla policija, uz njihovu pomoć napustio kafić. Jedva se uspio probiti kroz gomilu koja se u međuvremenu okupila na ulici. Svi su vikali: ‘Putin! Putin!’ i ‘Rusija! Rusija!’.

Nedugo nakon što je stigla vijest o Serryjevim problemima, pojavila se i zasad nepotvrđena informacija o navodnoj otmici jednog ukrajinskog graničnog policajca u Jalti na Krimu. Riječ je o general pukovnikuMihailu Kovalju, na kojega je, prema BBC-ju, navalilo 40-ak nasilnika koji podsjećaju na pripadnike motociklističke bande.

———————————–

Na internetu se pojavila snimka gotovo 11 minuta dugog telefonskog razgovora estonskog ministra vanjskih poslova Urmasa Paeta i visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politikuCatherine Ashton. Pričali su o situaciji u Ukrajini, nakon žestokih i krvavih nereda koji su potresli Kijev i s vlasti srušili predsjednika Viktora Janukoviča.

Dvoje diplomata razmjenjuju gledišta o onome što su vidjeli dok su bili u Kijevu i razgovarali s predstavnicima nove vlasti. Slažu se da treba čim prije uspostaviti novu vladu kako bi Europa mogla dobiti i formalne partnere kojima bi eventualno mogla pružiti prijeko potrebnu financijsku pomoć

No, najzanimljiviji je dio razgovora o samim neredima u Kijevu. I Paet i Ashton spominju izvjesnu Olgu, moguću ministricu zdravstva u novoj ukrajinskoj vlasti, a koja je s njima razgovarala u ime prosvjednika okupljenih na Trgu neovisnosti.

Iz razgovora s njom, estonski je diplomat zaključio da za najstrašnije krvoproliće u Kijevu možda zapravo nije odgovoran svrgnuti Janukovič, kojega je cijeli Zapad osudio nakon što su na krovovima kijevskih zgrada viđeni snajperisti kako pucaju na prosvjednike i mnoge od njih ubijaju.

‘Sve je više dokaza da su žrtve stradale od istih snajperista, i na strani prosvjednika i na strani policije. Olga mi je pokazala neke fotografije, a i liječnici u Kijevu tvrde da prostrijelne rane imaju isti rukopis, da su pronašli iste metke. Uznemirujući je podatak da nova koalicija ne želi provesti istragu o tome. Sve je snažnije uvjerenje da iza snajperskih napada ne stoji Janukovič, nego netko iz nove koalicije’, rekao je Paet.

‘Da, mislim da moramo to istražiti. Mislim, nisam taj dio ni uhvatila, vrlo zanimljivo. Bože’, odgovorila mu je Catherine Ashton, nakon čega je s estonskim kolegom razmijenila još nekoliko riječi i oprostila se.

Ruska državna televizija RT objavila je da je estonsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da je Urmas Paet prošloga tjedna uistinu razgovarao telefonski s Catherine Ashton, no autentičnost snimke nisu htjeli potvrditi. ‘Prvo moram poslušati snimku’, izjavio je sam Paet, dodajući da je razočaran činjenicom da njegove razgovore netko očigledno nadzire.

Glasnogovornica Catherine Ashton nije htjela komentirati snimku.

Prije nekoliko se tjedan na internetu pojavila snimka telefonskog razgovora pomoćnice američkog državnog tajnika Victorije Nuland i američkog veleposlanika u Ukrajini, kojem je ona, nezadovoljna aktivnošću EU u pokušajima rješavanja cijele krize, rekla: ‘Ma jebeš EU’.

Bijela je kuća za objavu tog razgovora tada prozvala ruske obavještajne službe.

Inače, najkrvavijeg dana nereda u Kijevu ubijeno je stotinjak osoba, a nekoliko ih je stotina ozlijeđeno.

Donjeck: Proruski prosvjednici ponovo zauzeli zgradu

DONJECK – Veća skupina proruskih aktivista u srijedu je ponovo zauzela zgradu pokrajinske vlade u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku, samo nekoliko sati nakon što ih je izbacila policija.

Skupina od oko 200 ljudi ponovo je nasilno ušla u zgradu regionalnih vlasti usprkos pozamašnim policijskim snagama koje su ranije ovladale zgradom i istjerale prosvjednike.

U prijepodnevnim satima se na vrhu zgrade zavijorila ukrajinska zastava, zamijenivši ruski barjak koji je bio postavljen u subotu. Na zgradi je sada ponovo postavljena ruska zastava.

U nizu proruskih prosvjeda u istočnim i južnim dijelovima Ukrajine, u Donjecku su oni poprimili najodlučniji karakter nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan izjavio da Rusija ima pravo napasti Ukrajinu.

Kijev tvrdi da iza tih prosvjeda stoji Moskva, kako bi opravdala mogući vojnu intervenciju. ( Hina)


uskrs ephzhb