Published On: Sri, ožu 5th, 2014

Evo što kažu organizatori spaljivanja “gay djeteta”

“UŽASNULI ste me s ovim. Ovo je kombinacija obje stvari protiv kojih se Željka Markić borila – neplodnost i homoseksualci. Sve možemo očekivati. Sama činjenica da smo morali u Ustav unijeti definiciju koja već postoji u Obiteljskom zakonu sve govori. Sad će i druge manjine doći na red. Onog časa kad smanjujete toleranciju društva prema različitostima, vi povećavate diskriminaciju prema drugačijima. Sad će se razbuktati diskriminacija i prema drugim skupinama”, kazala je Krizmanić za crol.hr.

Sramotan događaj održat će se u srijedu u Selcu gdje su maškare odlučile spaliti mesopust koji prikazuje majku koja drži dijete u rukama s natpisom “Gay dijete iz epruvete”.

“U Selcu je ove godine za maškare oblikovan mesopust koji prikazuje majku i dijete u naručju s natpisom “Gay dijete iz epruvete”. I stari i mladi su ga imali prilike vidjeti i smijati mu se. Danas je neplodnost, pa i homoseksualnost, služila kao zabava. A nama nije do smijeha.

Danas će biti spaljen. Pomisao da bi netko mogao spaljivati dijete, bilo ono iz epruvete ili ne, imalo ono homoseksualne ili heteroseksualne roditelje, bilo ono homo ili hetero, nedvosmisleno otkriva svjetonazor ljudi kojih se, eto, imamo razloga bojati, i zato je jedino ispravno djelovati PROTIV takvog svjetonazora”, objavila je na Facebooku BETA – udruga osoba s problemom neplodnosti.

Umjesto da ljudima ostane u sjećanju kako gori mesopust koji im je zapravo i kriv za sve loše što im se dogodilo u prošloj godini, svi okupljeni, među kojima će biti i djeca, gledat će kako gori nedužna majka i nedužno dijete.

Udruga mladih koja organizira događaj: Nije majka, nego muškarac, htjeli smo se ismijati nepotrebnom referendumu o braku

Organizator ovog događaja je Udruga mladih Selce iz koje kažu kako je sporna lutka zapravo Katarino Katarinčić, a ne neplodna majka. Nastavljaju kako su se ovime htjeli ismijati “nepotrebnom referendumu o braku kojim se ugrozilo ustavno pravo LGBT zajednice”, napominjući kako je to mišljenje Selce pokazalo i na referendumu kad je većina stanovnika glasovala PROTIV.

“Ako uzmete ove razloge u razmatranje, vjerujemo da ćete doći do zaključka da se radi upravo o dijametralno suprotnom događaju od onog što su prenijeli portali. Žao nam je što je ovaj događaj krivo shvaćen i vjerujemo da će udruge koje se bave zaštitom LGBT prava nakon objašnjenja razumjeti našu poruku koja zapravo ide njima u korist”, navodi se u priopćenju udruge, koje prenosi Crol.hr.

Index je dobio i pismo čitateljice koja je ogorčena time što će se danas popodne odviti na rivi u Selcu, objavljujemo ga u cijelosti:

“Gay dijete iz epruvete???

da upravo tako se zove pust kojega će danas, točno u 16h spaliti, pred očima mnoštva, na rivi grada Selce. (5.3.2014.). U njih će zadivljeno gledati bezbroj dječjih pogleda, dapače slikat će se pored kako bi imali svoju “zauvijek uspomenu”.

Nisam mogla ni sanjati da ću u želji da se moje MPO dijete od nepune 3 godine malo zabavi sa vršnjacima, zapravo ostati u šoku i nevjerici. Da ću se osjetiti “obilježenom” kao davno u srednjem vijeku kada su spaljivali vještice.

Druga slika pomno prikazuje kako se to “ovdje radi sa mesopustima”, krivcima za prošlogodišnje događaje bla, bla..

Osjećam da su prava moga djeteta i moja osobna prava narušena ovom jadnom lutkom i bebom koju će paliti sutra, a baš tako i znam da će se ovako kao ja osjetiti i svaka majka osobe istospolnih parova.

Znam kako ću se osjećati sutra… Kada ću htjeti viknuti na sav glas: “Danas ne palite lutku, danas palite svaku majku koja se bori kroz milijun bolnih postupaka, kako bi dobila svoje dijete, svaku majku čije je dijete voli istospolnog partnera… svaku majku koja ima drugačije razmišljanje…ili nacionalnosti… invaliditeta… I dok će to vama biti zabavno, meni će suza poteći niz lice, i neću biti
jedina.”

Sramim se što sam u državi koja ovako nešto dopušta. I zato vas molim, nemojte ostati ravnodušni na ovaj mail.

Unaprijed hvala!”

Gradonačelnik Crikvenice: Osobno ću im iskazati svoje negodovanje

Index je uputio upit crikveničkom gradonačelniku vezano za spaljivanje majke s “gay djetetom”, odgovor prenosimo u cijelosti:

“U primorskom kraju izgled, ime i osuda (šentenca) mesopusta kritizira aktualna društvena zbivanja, važnije događaje i osobe tijekom protekle godine, a na što Grad Crikvenica kao institucija ne utječe ni u kojem obliku na te običaje.

Maškarane običaje održavaju maškarane skupine u pojedinim mjestima. Iako pretpostavljamo koji događaji su utjecali na izgled i ime selačkog mesopusta, smatramo ih neprikladnim i neukusnim te ću svakako razgovarati sa organizatorima izrade mesopusta i davanja imena mesopustu i osobno im iskazati svoje negodovanje.

S poštovanjem

Gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina, dipl. ing.”