Published On: Pet, tra 19th, 2013

SMS-om tražili snajperistu za ubojstvo Galića

“Takvi tipovi imaju dobre odvjetnike i poznanstva u pravosuđu, a nerijetko zbog konkurencije i pogodnosti malo rade za policiju, a više za sebe”.
Slučajnim presretanjem SMS poruke prije mjesec dana, koja je, ispostavit će se kasnije, iz Gruda upućena u Banju Luku, čijem podzemlju je nuđen novac i tražen obučeni snajperist, Obavijesno-sigurnosna agencija BiH uspjela je osujetiti izvršenje podmukle likvidacije Zorana Galića, ravnatelja MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Nakon toga, on i njegova obitelj imali su 24-satno osiguranje, a policija se za to vrijeme dala uočiti na svim prilazima do njegove kuće u Posušju.
Prethodno je, također, bio pod nadzorom, osobito nakon nedavne akcije “Meteor” kada je državni tužitelj, unatoč brojnim dokazima (eksploziv i 15 kg skunka) preko noći pustio desetak uhićenih. No, o toj ugroženoj sigurnosti se javno ništa nije govorilo sve do jučer ujutro kada su specijalci FMUP-a upali u susjedne kuće braće Šimić, Mate (44) i Blage (37), u selu Borajna kod Gruda.
Kako se spominje, tu se već dva desetljeća nalazila baza organizirane skupine koja se sumnjičila za čitavu sapunicu nedjela, od podmetanja eksplozija, krađe vozila, dilanja droge, nasilja, otmice, izazivanja opće opasnosti, pokušaja ubojstva, do svih drugih oblika nasilja. I sve je išlo kao po loju do unazad nekoliko godina kada je Mate pucao na tadašnjeg policijskog načelnika u Grudama i njegovog zamjenika, a zanimljivo je da su prethodno imali čak po 9 uvjetnih osuda, što je bio presedan i nemala sramota za pravosuđe. Unatoč ponovnom bijegu i višemjesečnom skrivanju, spektakularno su uhićeni i konačno stavljeni iza rešetaka.
– Takvi tipovi imaju dobre odvjetnike i poznanstva u pravosuđu, a nerijetko zbog konkurencije i pogodnosti malo rade za policiju, a više za sebe – kažu bolji poznavatelji prilika.
S druge strane, isto tako korpulentnom Posušaninu, bivšem specijalcu i kick- boksaču, još prije pet godina trebala je biti minirana kuća, ali je ta paklena naprava najposlije otišla na adresu konkurencije, one iz poluilegalnog svijeta poslova oko autootpada. Inače, prijetnje Galiću stizale su i iz drugih hercegovačkih krajeva pa mu je ubrzo nakon toga netko pred vratima ostavio tri metka, a na svakom je stajalo ime djeteta. U jednom naknadnom slučaju mu je došla prijetnja da će se ‘on i njegova obitelj vratiti u sanducima s nedjeljne mise’, što je opet sugeriralo da je netko spreman podmetnuti autobombu. U međuvremenu su minirani neki drugi objekti u Grudama, a u dva navrata su bacane i ručne bombe na kuću županijskog suca, što još nije rasvijetljeno.

Vecernji.ba / Dnevnik.ba