Published On: Pet, tra 19th, 2013

Moon: Ashton je bila vrlo jasna, presuda "Sejdić- Finci" mora biti implementirana

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon kazao je večeras u izjavi za Agenciju FENA da je visoka predstavnica Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je danas posjetila Sarajevo, bila vrlo jasna u svojoj izjavi političarima u BiH.
Ashton je danas izrazila veliko razočaranje što od njene posljednje posjete BiH prije šest mjeseci, kada je bila s tadašnjom američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nije ostvaren nikakav napredak.
Ona je upozorila da pitanje implementacije presude Europskog suda za ljudska prava “Sejdić- Finci” neće nestati, nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.
Bh. lideri trebaju u zjedničkom djelovanju demonstrirati stanovnicima u BiH da su sposobni povesti ovu državu prema Europskoj uniji. Bila bi šteta i veliko razočarenje ako bi se politički lideri sada samo povukli iz ovog procesa” istaknuo je Moon.
Podsjetio je da su politički lideri došli do nekog zajedničkog rješenja tijekom sastanaka u Bruxellesu, a taj model implementacije je još uvijek “na stolu” iako se on može mijenjati i prilagođavati u cilju zadovoljanja svih učesnika u procesu.
Postoje još tri prijedloga za implemetaciju presude koja su u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje je moguće primjeniti no moguće je predložiti i neki drugi model” smatra Moon.
Presuda mora biti implementirana veoma brzo, naglašava Moon, bez toga BiH neće moći nastaviti dalje negirajući ljudska prava velikom dijelu svog građanstva.