Subota, 25 svibnja, 2024

Smjene kao uvod u rekonstrukciju nezakonite federelane vlasti

Must Read

Tijekom posljednjih susreta dužnosnika dva HDZ-a, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost utvrđeni su precizni koraci kako provesti rekonstrukciju vlasti, a napose se vodilo računa kako postupati u slučaju očekivanih blokada dužnosnika u izvršnoj vlasti iz redova SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak, piše Večernji list.

Po tome redoslijedu poteza utvrđeno je da već sutra na sjednici Zastupničkog doma BiH bude smijenjen predsjedatelj Denis Zvizdić koji dolazi iz redova Stranke demokratske akcije, kao i njegov zamjenik Stanko Primorac iz redova Hrvatske stranka prava BiH, dok bi jedino na sadašnjem položaju ostala Mira Grgić iz SDP-a BiH.

Smjene

Umjesto Zvizdića će vjerojatno na mjesto predsjedatelja biti imenovan zastupnik iz redova Saveza za bolju budućnost dok bi pak Primorca trebao zamijeniti netko iz redova dva HDZ-a.

Time bi se, prema najavama iz stranaka koje će činiti novu parlamentarnu većinu, pokazala odlučnost oko provođenja dogovora za promjenu aktualne vlasti, odnosno izlazak čak tri od četiri stranke platforme koja i formalno prestaje postojati na taj način. Sljedeći bi korak bio smjena vodstva Doma naroda kojemu je sada na čelu Karolina Pavlović iz Boljitka.

Ovu bi poziciju također trebao preuzeti netko od izaslanika iz redova dva HDZ-a u ovome, gornjem domu federalnog Parlamenta. Takva odluka očekuje se tek sljedećeg tjedna kada bi trebao zasjedati Dom naroda.

Scenarij

U međuvremenu prije svih SDP nastavio je s trgovinom kako bi dobio potporu još desetak zastupnika u Zastupničkom domu čime bi se stvorili uvjeti za deblokiranje procesa izbora nove vlasti ako se tome usprotive prije svih predsjednik Federacije BiH Živko Budimir iz redova HSP-a BiH te Mirsad Kebo iz SDA.

Da bi se pokrenula procedura za njihovu smjenu, koja je zbog ustavnih odredbi jako komplicirana, potrebno je osigurati potporu 66 zastupnika u Zastupničkom domu odnosno 39 izaslanika u Domu naroda što je dvije trećine.

Tek nakon toga o zahtjevu Parlamenta Federacije BiH odlučivat će federalni Ustavni sud koji bi trebao procijeniti jesu li se čelnici Federacije ogriješili o zakone, prekršili prisegu ili pak nisu dostojni obavljanja te funkcije.

Zajedno s tom procedurom politički čelnici će usuglasiti i raspodjelu ministarskih pozicija oko kojih postoje manji prijepori te krenuti k uspostavi nove Vlade u Federaciji BiH. (Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -