Published On: Sri, tra 14th, 2021

SLOVENIJA BI MOGLA PREKINUTI DIPLOMATSKE ODNOSE S BIH: Komšić je prekršio kodeks, reinterpretirao je zatvoreni razgovor s Pahorom…

Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku kazao je da se politika Slovenije prema Zapadnom Balkanu nije promijenila. Ipak, poručio je da je Slovenija na razgovor trebala pozvati veleposlanika BiH u Ljubljani.

Logar je naglasio da se strateški politički dokumenti Slovenije nisu promijenili i da će sve promjene u tom kontekstu biti koordinirane s Narodnom skupštinom.

“Ne sjećam se da se o promijenjenoj strategiji prema zapadnom Balkanu raspravljalo ovdje u Narodnoj skupštini bilo kada u mom mandatu,” rekao je.

Zastupnik Socijaldemokrata Matjaž Nemc pitao je ministra o “non-paperu” o zapadnom Balkanu, navodno poslanom u Bruxelles, na što je Logar pokazao neslužbeni dokument o Bosni i Hercegovini, pripremljen od Hrvatske i potpisan od Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Cipra, a o kojem su ranije u ožujku razgovarali ministri vanjskih poslova Europske unije. Suštinski Logar je negirao postojanje dokumenta.

Ministar se zapitao zašto su informacije o sadržaju razgovora predsjednika Boruta Pahora koji je vodio sa članovima Predsjedništva BiH, izašle na vidjelo 40 dana nakon njegove posjete Sarajevu.

“Izuzetno je neobično da se neformalna komunikacija između najviših predstavnika dvije zemlje pojavljuje u medijima. Ako neko kaže neke informacije koje se iznose u zatvorenom krugu između predstavnika dviju zemalja, to krši diplomatski kodeks”, rekao je Logar.

Poziv veleposlanici Slovenije na razgovor u Predsjedništvo BiH zbog članka u novinama nazvao je diplomatskim promašajem.

“Ako ikoga, s obzirom na događaje i objašnjenja predsjednika Republike, treba pozvati na razgovor, to je bh veleposlanik”, rekao je ministar vanjskih poslova, koji je optužio opoziciju da se obračunava s predsjednikom i vladom u vezi s odnosima s BiH.

Također je naglasio da ovo što se dogodilo ne ide u korist predstavnicima Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji.

“Mi smo jedan od najbližih saveznika zemalja zapadnog Balkana, čak smo i neformalni samit o zapadnom Balkanu uvrstili u program predsjedavanja Vijećem EU, tako da se ova rasprava može odvijati na najvišem nivou nivo “, rekao je Logar.