Published On: Sri, tra 14th, 2021

Krivična prijava protiv Jelene Veljače: Hrvatskoj glumici prijeti do 3 godine zatvora!

Protiv hrvatske glumice i aktivistkinje Jelene Veljače i glumice Nataše Janjić Medančić podnijete su krivične prijave zbog njihovih objava na društvenim mrežama nakon slučaja koji je potresao čitavu Hrvatsku i region, kada je preminula dvoipogodišnja djevojčica Nikol, koja je bila žrtva porodičnog nasilja.

Kako javljaju hrvatski mediji, grupa od 169 socijalnih radnika, psihologa, pravnika i socijalnih pedagoga podnijelo je krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu protiv osnivačice građanske inicijative “Spasi me” Jelene Veljače i njene kolegice, glumice, Nataše Janjić Medančić.

Riječ je o njihovim (Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić) objavama na društvenim mrežama, a koje su kasnije prenijeli i neki portali, odnosno mediji“, kaže advokat koji zastupa ovu grupu koja je podnijela krivičnu prijavu, Klaudije Čurin za Jutarnji list.

Isto tako misli se i na poruke Veljače “krv im je*em uhlebarsku“, “a plata curi, bolovanja i pi*ke materine isto, iz budžeta“, te poruku Janjić Medančić “Svi su ubice. Svi odreda. Ignoranti smrdljivi“.

U prijavi ih terete za krivično djelo protiv javnog reda javnim podsticanjem na nasilje i mržnju za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

Index.hr je pokušao da dobije reakciju Jelene Veljače kako bi objasnila kontekst poruke čiju je autentičnost već potvrdila Nataša Janjić svojom današnjom reakcijom, ali je Jelena Veljača poručila kako danas ne bi htjela ništa da komentariše.

Inače, Jelena Veljača se prošle nedjelje nakon sastanka s ministrom rada, penzionog sistema, porodice i socijalnog rada Josipom Aladrovićem izvinila, ali tada nije precizirala zbog kakvih se poruka tačno izvinjava.

Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala i mikrodio atmosfere linča prema socijalnim radnicima, želim da se izvinim jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih ličnih“, rekla je Veljača.

Nataša Janjić: Izvinjavam se, ali zahtjevam istragu

Glumica Nataša Janjić Medančić danas se izvinila na neprimjerenom rječniku i optužbama, ali je istakla kako u slučaju nasilne smrti dvoipogodišnje djevojčice zahtijeva istragu ko je zakazao u sistemu.

Ovim putem, želim da se izvinim što sam svoju ogorčenost i prestravljenost slučajem djevojčice Nikol u privatnoj i vrlo opštoj prepisci s Jelenom Veljačom obojila neprimjerenim rječnikom i neodređenim, ali dramatičnim optužbama“, napisala je Janjić Medančić u utorak na Facebooku.