Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Slobodna zona EU-SAD stvorit će dva milijuna novih radnih mjesta!

Europska unija i Sjedinjene Države za 20 dana počinju pregovore o najvećoj zoni slobodne trgovine u svijetu. A bescarinska trgovina između EU i SAD-a stvorit će diljem svijeta više od dva milijuna novih radnih mjesta, od čega u EU oko 1,2 milijuna! Pokazuje to studija koju su proveli ugledni njemački institut Ifo i zaklada Bertelsmann. Zona slobodne trgovine donijet će golemu korist SAD-u i svim članicama EU, pokazuje studija. I Hrvatska će imati koristi od novoga transatlantskog partnerstva.

 

Najveću korist od sporazuma imat će Sjedinjene Države i Velika Britanija: ekonomski učinak u SAD-u bit će uvećan 13,4 posto po stanovniku, a u Velikoj Britaniji 9,7 posto. Više od milijun novih radnih mjesta bit će otvoreno u američkom gospodarstvu, a 400.000 u Velikoj Britaniji, ističe se u studiji.
Gospodarstvo EU u prosjeku će rasti po stopi od pet posto. Zahvaljujući bescarinskoj uniji SAD – EU prosječni BDP po stanovniku u svijetu porast će 3,3 posto.

“Trgovina EU sa SAD-om gotovo će eksplodirati: Njemačka će gotovo udvostručiti uvoz i izvoz”, piše u studiji. U Njemačkoj se očekuje otvaranje 181.000 novih radnih mjesta i rast ekonomije 4,7 posto. Trgovinska eksplozija smiješi se i zemljama u dužničkom ropstvu. “Trgovinu sa SAD-om za više od 90 posto uvećat će i zemlje eurozone pogođene krizom, poput Grčke, Italije i Portugala”, ističe se u studiji. Dobit se smiješi svim zemljama EU – od Švedske, koja će svoj BDP povećati 7,3 posto, do Luksemburga, koji će ukupnu gospodarsku aktivnost uvećati 3 posto. Iako je studija istražila utjecaj trgovinskog sporazuma na 126 zemalja, među njima nije i Hrvatska. Hrvatsku možemo usporediti s ekonomski sličnim zemljama u EU poput Slovenije, Mađarske ili pak Bugarske i Rumunjske. Slovenci bi svoje gospodarstvo trebali uvećati 3,3 posto, a Mađari 4,4 posto. Bugarska i Rumunjska ekonomska moć uvećale bi se 4,8, odnosno 4,6 posto. Bude li Hrvatska bila točno između ove četiri zemlje, mogao bi se očekivati rast našeg gospodarstva oko četiri posto.

– Taj će ekonomski sporazum biti izvanredna stvar za sve u Uniji, pa i za Hrvatsku. Pozitivni efekti prelit će se u Hrvatsku prije svega preko Njemačke – komentirao je analitičar Damir Novotny.

Američka gospodarska komora, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca poručili su u zajedničkoj izjavi da bi se “sporazumom SAD-a i EU velikim, ali više nego ikada malim i srednjim poduzećima, otvorile prilike na tržištu od više od 800 milijuna ljudi. Hrvatsko gospodarstvo dobilo bi dodatne mogućnosti natjecanja na američkom tržištu. Sporazum bi mogao generirati 119 mlrd. eura godišnje za EU i 95 mlrd. eura tržištu SAD-a”. Od trgovinskog sporazuma SAD-a i EU koristi neće imati sve zemlje izvan tih zajednica. Tako se očekuje pad trgovinske razmjene između SAD-a i zemalja poput Rusije, Kine, Indije, Brazila… za čak 30 posto. Njemačka će svoju trgovinu sa tim zemljama smanjiti 10 posto, predviđa studija. I trgovina zemalja unutar EU znatno će se smanjiti jer će se ukinuti prethodno stvorene pogodnosti za slobodnu trgovinu unutar Unije. No, to će se više nego neutralizirati zbog golema rasta trgovine sa Sjedinjenim Državama.

Gubitnici žive izvan EU

Velike gubitke očekuju europske zemlje izvan Europske unije – očekuje se pad švicarskog gospodarstva 3,8 posto, a Norveška i Island mogli bi biti u minusu 3,9 posto, pokazuje studija. U tim zemljama očekuje se i gubitak od tisuću (Island) do 18.000 radnih mjesta (Švicarska). Možda će sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD-a potaknuti i te zemlje da preispitaju svoju odluku da se drže podalje od EU.