Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Srbija za povlačenje tužbe protiv Hrvatske za genocid

Nakon izjave hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako su “međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nastale u vrijeme kada se nisu ispunjavala očekivanja u pogledu suradnje s Haaškim sudom” pa se sada pita imaju li tužbe “smisla kada se određena pitanja mogu rješavati razgovorom i dogovorom”, beogradski Blic je u Vladi Srbije dobio objašnjenje kako je i Srbija za povlačenje tužbe.

– Srbija je za bezuvjetno povlačenje međusobnih tužbi za genocid, ali pod uvjetom da se to ne uvjetuje nikakvim drugim, dodatnim ustupcima – rečeno je Blicu u Vladi Srbije i prenosi izjavu Zorana Pusića, predsjednika Igmanske inicijative u Hrvatskoj u kojoj ocjenjuje Josipovićev stav pozitivnim signalom.

– Ova Josipovićeva izjava ima vrlo veliku političku težinu. To je vrlo pozitivno i u duhu Europske unije, gdje će obje države biti jednog dana. Bolje je takve stvari rješavati dogovorom između susjeda, bili oni pojedinci ili države, nego na sudu – rekao je Pusić i podsjetio kako su ozbiljni pravni stručnjaci odavno ocijenili da su tužbe poslužile za unutrašnju političku uporabu “i da nikada nisu ni imale izgleda na uspjeh”.