Četvrtak, 18 travnja, 2024

Slobo mrzi Franju, reci mu da Amerika naoružava Tuđmana

Must Read

Kad su prije 21 godinu brifirali mirovnog posrednika za BiH Richarda Holbrookea o tome kako bi bilo dobro “stisnuti” Slobodana Miloševića u pregovorima, američki diplomati procijenili su da Milošević mrzi Franju Tuđmana iz dna duše, da ga smatra inferiornijim, ali nekako ipak lukavijim.
Stoga su savjetovali Holbrookeu da iskoristi te Miloševićeve strahove i sugerira mu da će Amerikanci naoružavati Tuđmana ako Milošević ne pristane na mir, otkriva tajna bilješka koja je krajem srpnja ove godine objavljena u bazi podataka deklasificiranih diplomatskih bilješki na web-stranici američkog State Departmenta.
“Tražili ste jučer da vam damo ideje, uključujući i moguće dezinformacijske napore, kako biste uvjerili Miloševića da je došlo vrijeme za ozbiljne stvari”, počinje ta bilješka upućena Holbrookeu 1995., a pisana iz pera Rudolfa Perine, tadašnji otpravnika poslova američkog veleposlanstva u Beogradu.
“Dezinformacije su jedna mogućnost koju možemo isprobati u Beogradu na razne načine, ali ja bih predložio taktiku koja igra na Miloševićeve inherentne predrasude, strahove i osjećaje. Glavna među njima je njegova utrobna mržnja Karadžića i Tuđmana.
On obojicu smatra daleko inferiornijima od sebe, ali ipak smatra i da su doživljavani kao uspješni u prkošenju njemu i nadmudrivanju”, piše dalje u bilješci (prijevod je slobodan, točan engleski izraz na kraju rečenice je “upstaging him”, što može značiti i ukrasti nekome show, postati centar pažnje na pozornici). Perina objašnjava Holbrookeu kako Milošević personalizira rat i, “dok je naš primarni cilj završiti ovaj rat, njegov je izmanevrirati i oslabiti svoje rivale”.
“U tom kontekstu, postoje određene tipke kod Miloševića koje će, kad ih se pritisne, privući njegovu pozornost. Predlažem da to činite samo na sastancima jedan na jedan, kao što je bio slučaj prvog dana u Beogradu kad ste obojica ostali sami u sobi.
To će vam pojačati vjerodostojnost u Miloševićevim očima”, piše američki čovjek u Beogradu svome nadređenom mirovnom posredniku koji u to vrijeme neprestano leti između Zagreba, Beograda i Sarajeva. U tri točke bilješka dalje predlaže tri priče za Miloševića: prva je naoružavanje Tuđmana, druga je rehabilitiranje Karadžića, treća je ukidanje sankcija.
“Milošević je uvjeren da SAD već sada tajno naoružava Hrvate i Bošnjake. Ako mu kažete da će izostanak mirovnog sporazuma produljiti okolnosti koje omogućuju Tuđmanu da zaobiđe embargo na oružje i dodatno ojača svoju vojnu moć, Milošević je to pročitati kao potvrdu jedne od svojih glavnih briga”, piše u bilješci pod prvom točkom o naoružavanju Tuđmana.
Što se tiče Karadžića, Perina piše da Milošević dobro zna da lider bosanskih Srba nije sugovornik kojeg Amerikanci preferiraju, ali predlaže da se Miloševića ostavi u uvjerenju da će SAD postići dogovor s prvim predstavnikom Srba koji na to pristane te da će tako Karadžić preveslati Miloševića.
 
Bilješka ne otkriva detaljne prijedloge o dezinformacijskoj kampanji, već zaključuje da bi na tu temu Holbrooke, Perina i drugi trebali razgovarati u sigurnoj sobi kad Holbrooke dođe u Beograd.
Perina na kraju piše da su i hotel (vjerojatno onaj u kojem odsjeda Holbrooke) i rezidencija američkog veleposlanika u Beogradu ozvučene i “kompromitirane” prislušnim uređajima srpskih službi te da svi u Holbrookeovoj delegaciji trebaju imati na umu da jedino iz zgrade veleposlanstva mogu obavljati potpuno sigurne telefonske razgovore.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -