SLIJEPOM MIŠU VRAĆEN VID Uspjeh britanskih naučnika

Britanski istraživači uspjeli su da vrate vid potpuno slijepom mišu, dajući mu injekcije sa ćelijama osjetljiivm na svjetlost izravno u oči.Znanstveni tim sa Sveučilišta Oxford priopćio je da bi ova tehnika mogla primijeniti kod ljudi koji pate od degenerativnih bolesti očiju.
Slični rezultati prethodno su ostvareni u radu s miševima koji su patili od noćnog sljepila.
Stručnjaci kažu da ovo istraživanje brzo napreduje, ali da još nije izvjesno kakav je kvalitet obnovljenog vida.
Znanstvenici su koristili potpuno slijepe miševe, koji nisu mogli razlikovati svjetlost i mrak. Oni su im ubrizgali stanice koje se razvijaju u građevne jedinice mrežnice kada se nađu u oku.
Dvije sedmice poslije davanja injekcija mrežnica se formirala, navodi se u rezultatima prezentiranim u žurnalu “Postupci Nacionalne akademije znanosti”, prenio je BBC
“Stvorili smo kompletnu strukturu. U suštini, ovo je prvi dokaz da možemo rekonstruirati sloj osjetljiv na svjetlo kod potpuno slijepog miša”, izjavio je profesor Robert Meklaren, sudionik istraživanja.
Ranije je bilo uspjeha u liječenju miševa sa djelimično oštećenu mrežnicu. Profesor Meklaren kaže da je ovo poput “obnavljanja kompletnog kompjuterskog ekrana, umjesto pojedinačnih piksela”.
Profesor Pit Kofi sa Oftamološkog instituta na University College u Londonu rekao je da su ova saznanja važna zato što se odnose na “klinički najprikladnije i najozbiljnije slučajeve sljepila”.
On je dodao da je potrebno dodatno testirati kvalitetu ponovno stečenog vida na ovaj način, pošto skeniranje mozga i testovi osjetljivosti na svjetlost nisu dovoljni.
(Srna)