Published On: Pet, svi 12th, 2017

SLAVNI FILOZOF NAKON ŠTO SU GA FIZIČKI NAPALI U BEOGRADU ‘Srbija opet ima Miloševića, koji samo glumi Europljanina. Vi živite u demokraturi’

Francuski filozof, pisac i redatelj Bernard-Henri Levy iznio je niz optužbi na račun stanja društva, demokracije, medija i predsjednika Srbije, a za napad na njega koji se dogodio na tribini filmskog festivala Beldocs rekao je da ne bi uopće bio vrijedan spomena da nije slika pritisaka, uvreda i zastrašivanja koje demokratske snage u Srbiji svakodnevno doživljavaju.

Levyja je mladić u srijedu navečer pogodio komadom torte nakon projekcije njegova filma ‘Pešmerga’ u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru Beldocsa.

Uz povike ‘Ubojico, napusti Beograd’ i ‘Ovaj gad se zalagao za bombardiranje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a’, troje ljudi, koji su se predstavili kao pripadnici SKOJ-a, prekinuli su obraćanje Levyja.

Zahvaljujući posjetiteljima spriječen je fizički sukob jednog od napadača i Levyja, prenosi Al Jazeera Balkans pisanje Tanjuga.

– Vi, srpski prijatelji, još živite pod režimom koji se naziva novim imenom – ‘demokratura’, odnosno diktatura koja koristi opće izbore i privid demokracije da potčini civilno društvo i uguši stremljenje ka slobodi, rekao je Levy u četvrtak na tribini Beldocsa, na kojem je sudjelovao sa dva filma, prenosi Beta.

On je na tribini posvećenoj nasilju u politici u Kulturnom centru Beograda pokušao učiniti jasnijim svoje ranije stavove o ratu u Bosni i Hercegovini i bombardiranju Srbije.

– Negdje treba povesti rat da bi se civili spasili rata koji zagovara neka naoružana jedinica, rekao je Levy, uz ‘paralelu’ da je ‘ista priča bila i u Drugom svjetskom ratu’, kada su, kako je rekao, ‘naši preci u jednom momentu kazali ‘dosta’ njemačkoj okupaciji, ‘jer su shvatili da diplomacijom ništa neće učiniti’.

Na pitanje šta bi se dogodilo da je netko iz Srbije u Parizu zagovarao bombardiranje Francuske, Levy je rekao da on nikada nije bio za bombardiranje Srbije, već za uklanjanje Slobodana Miloševića s vlasti.

Danas, rekao je, Srbija opet ima Miloševića: ‘U Srbiji ljudi uživaju prave slobode, ali Milošević je još na vlasti: Milošević na bis, Milošević ‘minus 20′ i Milošević bez rata’, rekao je Levy, prenosi Tanjug.

– Vaš predsjednik sabotira suočavanje sa prošlošću i lamente nad užasima u Bosni, etničkom čišćenju na Kosovu i medijske manipulacije građanima Srbije. Istovremeno, vaš predsjednik tvrdi da je Europljanin i da želi da Srbiju uvesti u Europu. Europljani igraju tu igru, uključujući tu i Francusku, i bez pogovora uzimaju zdravo za gotovo te izjave, naveo je.

Dodaje da već jedno stoljeće postoji ista percepcija Balkana: nemirni narodi skloni problemima i ratu, a manje skloni demokraciji zaslužuju samo gospodara koji ih čuva.

– Neku mješavinu Victora Orbana i Recepa Tayyipa Erdogana, pojašnjava Levy.

Inače, direktor festivala Beldocs Mladen Vušurović ispričao se Levyju zbog jučerašnjeg incidenta.

Na početku tribine, Levyja je na stolu dočekala torta, koju je on uklonio da bi, kako je rekao, napravio mjesta za novinarske mikrofone.