Legendarna navijačka skupina Škripari danas slavi 20. rođendan Škriparima je rođendan čestitala i jedna od najvećih legendi bh nogometa i Širokog Brijega, Wagner:   Iako su navijači u Širokom Brijegu još nekoliko godina prije osnivanja Škripara djelovali organizirano, tek od 9. rujna 1996. godine navijači prihvaćaju ideju i prijedlog, te uzimaju  ime “Škripari”, aludirajući na […]

" />
Published On: Sub, ruj 9th, 2017

ŠKRIPARI – Sretan vam rođendan

Legendarna navijačka skupina Škripari danas slavi 20. rođendan

Škriparima je rođendan čestitala i jedna od najvećih legendi bh nogometa i Širokog Brijega, Wagner:

 

Iako su navijači u Širokom Brijegu još nekoliko godina prije osnivanja Škripara djelovali organizirano, tek od 9. rujna 1996. godine navijači prihvaćaju ideju i prijedlog, te uzimaju  ime “Škripari”, aludirajući na buntovnike koji su četrdesetih godina prošlog odbijali priznati novu vlast i nastavili se boriti svojim gerilskim načinom otpora do sredine pedesetih godina.

Bili su problem tadašnjoj vlasti i zadavali su im svojevrsne glavobolje. Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjarim, u takozvanim škripinama i škripovima, te špiljama po okolnim širokobriješkim i hercegovačkim brdima.

Godinama je poistovjećivanje sa Škriparima značilo imati posla s milicijomijom, riskiranje batina i zatvora. U spomen na njih, širokobriješki navijači se poistovjećuju s njima i svojoj navijačkoj skupini daju ime po njima.

I danas Škripari nerijetko znaju pokazivati otpor i prkos. Podsjetimo; kad je igrana utakmica finala kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva na Pecari, Škripari su bili najzaslužniji za prekrasnu koreografiju i atmosferu a u nastavku večeri su bili glavni u fešti koja se odvijala u centu grada.

Njihov doprinos bio je poseban na utakmici između Širokog i Sarajev kada su Horde zla pokušale devastirati široki Brijeg.

Škripari planiraju uskoro obznaniti javnosti na koji točno način će proslava biti obilježena, a završnica proslave bit će 25. rujna.

Ivan Crnjac/ Dnevnik.ba