Published On: Sub, lip 4th, 2016

Skoplje se ne smiruje: Obojen spomenik Aleksandru Makedonskom

Prosvjednici u Skoplju su tijekom prosvjeda obojili spomenik slavnom vojskovođi Aleksandru Makedonskom pod nazivom “Ratnik na konju”, iskazujući tako revolt protiv vlasti zbog projekta “Skoplje 2014” za koji je, kako tvrde, bespotrebno potrošeno više od 600 milijuna eura. Moto protesta, tijekom kojih su bacane boje na bijelu baroknu fasadu makedonske Vlade, bio je “Krivi pišu kaznene”, zbog kaznenih prijava protiv sudionika u prosvjedima u Skoplju i Bitoli. Policija je protiv 26 sudionika u demonstracijama “šarene revolucije” u Bitoli i sedam prosvjednika u Skoplju podnijela kaznene prijave zbog sumnje da su sudjelovali u skupini koja je izvršila kazneno djelo.

Prosvjedi u Skoplju održavaju se protiv odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova o aboliciji državnika i političara osumnjičenih u aferi “prisluškivanje”. Specijalno tužilaštvo Makedonije pozvalo je Ivanova ukinuti odluku o aboliciji. Tužiteljstvo priopćilo je da je 17 osoba s popisa koje je Ivanov abolirao zatražilo da ovo tužilaštvo obustavi postupke protiv njih. Demonstracije diljem Makedonije organizira Pokret “Prosvjedujem”, koji okuplja 80 nevladinih organizacija, od 12. travnja, odmah nakon što je Ivanov potpisao ukaz o aboliciji 56 političara, protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi kaznene istrage u vezi s aferom prisluškivanih razgovora, koju je lider oporbenog SDSM Zoran Zaev objelodanio prošle godine.

Ivanov je u međuvremenu poništio aboliciju za 22 osobe, a Sobranje formiralo specijalnu Komisiju za ocjenu osnovanosti prijedloga za utvrđivanje odgovornosti predsjednika za donošenje odluke o općoj aboliciji, koju je pokrenula oporba. Povjerenstvo do ponedjeljka, 6. lipnja, treba pripremiti izvješće o tome da li uopće postoji potreba za odgovornošću. Prosvjednici, osim potpunog ukidanja odluke o aboliciji političara, traže neopozivu ostavku predsjednika Ivanova i zahtijevaju uključivanje neovisnih predstavnika u rješavanju krize, te formiranje prijelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti realizira reformske prioritete.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>