Published On: Ned, tra 18th, 2021
#3rd | By Desk

Skokovi sa Starog mosta podijelili ionako posvađane HDZ i SDA

26.07.2020. , Mostar – Odrzani 454. tradicionalni skokovi sa Starog mosta.
Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Veliki broj amandmana uložen je na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća Mostara na kojoj je usvojen proračun za 2021., vrijedan 91 milijun maraka.

Gradonačelnik Mario Kordić po okončanju je tvrdio kako su predloženi amandmani bili dobri, ali i da se nažalost nije mogao baš svaki uvrstiti u proračun, jer jednostano toliko novca nema u gradskoj kasi. Među amandmanima koji su zanimljivi za javnost, a nisu “prošli“ našao se i onaj koji se odnosio na manifestaciju Skokovi sa Starog mosta, a koji je prema tvrdnjama nekih vijećnika “nacionalno“ podijelio Vijeće.

Nove podjele

Predlagačica Adela Gosto, vijećnica Prve mostarske partije ujedno je i članica Upravnog odbora Kluba skakača koji je organizator tradicionalne manifestacije. Ona je u četvrtak zatražila dodatnih 15.000 KM za samu organizaciju manifestacije, ali je amandman odbijen.

– Skokovi su prošle godine financirani s iznosom od 9.000 KM, tako da održavanje manifestacije s tim novcem neće doći u pitanje, konstatirala je odmah glavna savjetnica Radmila Komadina (HDZ BiH).

Za amandman vijećnice Gosto glasovali su vijećnici Koalicije za Mostar, Prve mostarske partije, te dio BH bloka. Konkretnije, jedina vijećnica BH bloka koja nije podržala amandman bila je Boška Ćavar iz Naše stranke.

– Bila sam suzdržana jer je gradonačelnik obećao da će se pobrinuti da ne nedostaje novca za ovu manifestaciju, pa mi je bilo svejedno hoće li to biti iz proračuna ili iz gradonačelnikove rezerve, izjasnila se kasnije na društvenim mrežama Ćavarova.

Osim nje, suzdržani su bili i vijećnici HRS-a, te Velibor Milivojević (SNSD), dok su svi vijećnici HDZ-a BiH glasovali protiv amandmana.

– Žao mi je što se podijelilo Vijeće, jer ovo je bio amandman za manifestaciju po kojoj je grad prepoznatljiv u svijetu, a ne potpora za skakače ili za Klub. Sam gradonačelnik kasnije je rekao kako će skokovi imati njegovu potporu i kako neće biti upitni, navela je Adela Gosto, koja je uložila amandman.

Koliko je lani dao Grad?

Osvrnula se i na tvrdnje Radmile Komadina o devet tisuća maraka, koliko se prema njezinim riječima izdvaja za skokove sa Starog mosta.

– Prošle godine sam bila uključena u organizaciju i tvrdim da je Grad sudjelovao s dvije tisuće maraka. Mora jasno da se zna što je gradski novac, a što su grant sredstva Federacije ili stranih organizacija. To je ustvari vid milostinje koji se može, ali i ne mora dobiti. I o tomu sam informirala gradonačelnika. Da danas imam načina, sigurno bih nakon svega što sam vidjela toga dana, povukla taj amandman. Vidjela sam kod dijela vijećnika animozitet prema mostu koji je simbol Mostara, tvrdi Gosto.

Podsjećamo, manifestacija Skokovi sa Starog mosta održava se tradicionalno svake godine i nije se prekidala čak ni tijekom rata. Po skokovima sa ovog mosta Mostar je prepoznatljiv u svijetu, a upravo je ova manifestacija jedan od načina na koji lokalne vlasti i turističke zajednice, između ostaloga u mjesecu srpnju, privlače turiste u grad.

H. Ž.