Published On: Pon, pro 6th, 2021

SKB Mostar: Uvedena usluga za dijagnosticiranje poremećaja autizma

”Test omogućava standardiziranu procjenu komunikacijskih vještina, interakcije, igre i sveukupnog općeg ponašanja pojedinaca, te strukturirano kodiranje istih” priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Do 6. prosinca 2021. godine na Klinici za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uvedena je nova zdravstvena usluga.

Rječ je o primjeni opservacijskog protokola ADOS koji predstavlja ”zlatni standard” u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma.

”Po našim saznanjima, SKB Mostar je prva ustanova u Bosni i Hercegovini koja, koristeći ovu metodu, dijagnosticira poremećaje iz spektra autizma (od 12 mjeseci do odrasle dobi). Navedeni test omogućava standardiziranu procjenu komunikacijskih vještina, interakcije, igre i sveukupnog općeg ponašanja pojedinaca, te strukturirano kodiranje istih” priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Protokol se primjenjuje za djecu sa svim neurorazvojnim poremećajima kao što su: intelektualna onesposobljenost, poremećaji u ponašanju, pamćenje u učenju, poremećaj pozornosti i hiperaktivnost (ADHD), autizam, nerazvijen govor itd.

Inače, godišnji broj pregleda i tretmana djece sa neurorizičnim poremećajima na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar se okvirno kreće oko tisuću, no realne potrebe su znatno veće.

Zbog niskog socioekonomskog statusa obitelji kao i različitih stresora koji patogeno utječu na opći razvoj djeteta, broj neurorazvojnih poremećaja ima tendenciju rasta te će u budućnosti biti znatno veći broj takve djece. U svijetu, primjerice, živi oko 53 milijuna djece mlađe od 5 godina s teškoćama u razvoju.

”Svjesni spomenutih činjenica, vjerujemo kako ćemo u skoroj budućnosti, pored protokola ADOS-a, biti u mogućnosti razvijati programe prevencije i odgovoriti na specifične zahtjeve adekvatnim dijagnostičko-terapijskim intervencijama djeci s neurorazvojim poremećajima i njihovim obiteljima”, naveli su iz SKB Mostar.

Kontakt telefon na koji se mogu dobiti sve potrebne informacije u vremenu od 12-14 sati, svaki radni dan, je: 036/ 341 967.

ADOS protokoli jedan su iznimno značajan iskorak kako u radu SKB Mostar tako i za djecu i obitelji koji će biti korisnici ovih usluga, a za koji su do sada morali ići u neki od prekograničnih bolničkih centara, zaključeno je na kraju priopćenja.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare