Published On: Pon, svi 27th, 2013

Skandalozno: Fra Luka Markešić i bosanski provincijal fra Lovro Gavran na slavlju Ahdname

Dajidža Markešić hvali Ahdnamu i El Fatiha, a provincijal fra Lovro Gavran, koji se do sada dobro držao, došao na to slavlje slušajući laži o turskoj miroljubivosti:

Svečana akademija povodom 550. godišnjice Ahdname

Večeras je u Sarajevu održana svečana akademija povodom 550. jubilarne godišnjice čuvene Ahdname sultana Mehmeda II Fatiha. Svečanost je otvorio Međureligijski kor Pontanima, nakon čega je pušten kratki dokumentarni film “Sultan Fatih, fra Anđeo Zvizdović i Ahdnama“.
Svečana akademija otvorila Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je rekao da BiH ima stotine godina dubokim korijenima u odnosu na pitanja diskriminacije, ljudskih prava, prava na povratak, pravo na zaštitu i slično.
“To je, u stvari, omogućuju različitosti u Bosni u to vrijeme, zaštita raznolikosti, tj. razvoj multietničkog društva, koji je bio preteča onoga što smo vidjeli danas u Europi koja se sada ujedinjeni. Tečaj, to me inspirira i ja sam ponosan na vrijeme i dostignuća naših predaka, “rekao je.
Izetbegović je rekao da je nagradu primio večeras znači nastavak onoga što je u tradiciji ove zemlje.
“I da se bore za jednakost i borbu za očuvanje raznolikosti koji definira i što je poznato BiH”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Odbora za obilježavanje 550. Godišnjica Ahdnamom Mirko, u svom govoru, sudionici su razgovarali o značaju Ahdnamom riječi na tlo BiH dogodio jedan od događaja u povijesti za svoje rasponu postala uobičajena civilizacijska dostignuća u ljudskoj povijesti.
“Suživot religija i vjerskih skupina u bosanskom će dovesti tijekom sljedećeg stoljeća na određenu kulturu vjerske tolerancije. Specifično iskustvo vjerske tolerancije u Bosni i stoljeća svjedoci vjerska svetišta i hramove, islamske, katoličke, pravoslavne, židovske, mali prostor u centru Sarajeva “objasnio je Pejanović.
On je rekao da je BiH “koji je donio invazije i život pod osvajačima,” ali, kako je rekao, “još uvijek čuvaju svoju unutarnju duhovnu snagu za toleranciju i jednakost u različitosti.”
Nakon obraćanja Pejanović su dodijeljene povelje “prijatelja Bosne”, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i bivši slovenski predsjednik Milan Kučan. Od pobjede Charter Kučan Charter primili osobno, dok je Povelja naknadno dostaviti Davutogluom i Rompuyem.
Kučan je u svom obraćanju kazao da je velika čast i obveza primiti takvu nagradu. Rekao je da je oduvijek volio BiH, kao što je on sada voli s velikom nadom.
“U nadi da će opet biti vrsta koja sam poznavao u mladosti. Moj optimizam se temelji na činjenici da znam da ako ljudi nisu mogli pronaći način postojanja, nema perspektive. Ako su načela suživota u mogućnosti ostvariti, onda nemate budućnost čovječanstva. Ako se to postiže u BiH, da je mir u BiH. A ako postoji mir u BiH, to je zajamčeno mir u Europi, “rekao je Ku.
Zatim, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH rata Tatjana Ljujić i fra Luka Markešić dodijeljene su povelje “Zlatni Ahdnamom”.
U proslavi 550. obljetnice obljetnica slavnog “Ahdnamom” Mehmed II Fatih, predstavnici Udruge tursko-bosanskog prijateljstva “Bospora” u Turske vojne misije u Bosni i Hercegovini i predstavnici turskog kulturnog centra Yunus Emre jutra položio vijenac na grob prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, su Shahid groblje kovači, i tako odali počast svim mučenicima i poginulim borcima BiH. U sklopu obilježavanja ovog dana je otvoren dvije izložbe učenika osnovnih škola u Starom gradu u Turskoj Yunus Emre kulturnom centru i samostan Sv. Ante.
oslobodjenje.ba