Published On: Pon, svi 27th, 2013

Turska podiže 2,5 kilometarski zid na graničnom prijelazu sa Sirijom

Turska je počela izgradnju 2,5 kilometara dugog dvostrukog zida na graničnom prijelazu Cilvegozu sa Sirijom nakon što su se u regiji tijekom godine desila tri napada. Podsjetimo, grad Reyhanli se nalazi u blizini ovog graničnog prijelaza.
Informacije govore kako će se betonski zid graditi sa svake strane ceste na turskoj strani graničnog prijelaza te će se na vrh još postaviti bodljikava žica. Vijest o gradnji zida potvrdilo je u službenoj izjavi tursko ministarstvo za carine.
U bombaškom napadu u veljači ove godine na graničnom prijelazu Cilvegozu je ubijeno 14 osoba. U obližnjem gradu Reyhanli ovog mjeseca je ubijena 51 osoba u dvostrukom napadu auto-bombama.
Od srpnja prošle godine turskim vozilima je zabranjen prelazak preko graničnog prijelaza Cilvegozu zbog “sigurnosnih razloga”, no dopušten je ulazak sirijskih izbjeglica i – prema riječima turskih dužnosnika – slanje “humanitarne pomoći u Siriji”. Mnogo toga se šalje iz Turske prema Siriji, vjerojatno i humanitarna pomoć, no uz te pošiljke također stiže i oružje kao i strani militanti koje Erdoganova vlada – unatoč masovnom otporu turskih stanovnika (vidiAnketa instituta IFOP: 68% stanovnika Turske protivi se bilo kakvoj vojnoj pomoći sirijskim pobunjenicima) – snažno podupire politički i na druge načine.
S druge strane granice nalazi se sirijski granični prijelaz Bab al-Hawa koji se još od prošle godine nalazi pod kontrolom sirijskih pobunjenika.
Tijekom današnjeg dana turski premijer Tayyip Erdogan po prvi puta je posjetio pogranični grad Reyhanli otkako je došlo do terorističkog napada. Vlasti u Ankari iskoristile su napad u političke svrhe te su za isti optužile sirijske tajne službe, no još uvijek nemaju dokaze koji bi potvrdili te optužbe. Damask u potpunosti odbacuju optužbe, a pojedine informacije sugeriraju kako iza napada stoje sirijski pobunjenici (vidiNove informacije sugeriraju kako iza napada u Turskoj stoji sirijska opozicija).
Prije tjedan dana došlo je do većih anti-vladinih prosvjeda u Reyhanliju. Prosvjednici su uzvikivali slogane protiv Erdogana, držeći njega i njegovu politiku prema Siriji kao najveće krivce za krvave napade u Reyhanliju (opširnijeTjedan dana nakon napada: 10,000 prosvjednika u turskom gradu Reyhanli, žestoki sukobi s policijom).

izvor(i): Reuters | NBC News | Xinhua‎ | France 24