Published On: Sri, tra 10th, 2013

SKANDAL U HAAGU: Mladić svjedoku opsovao "tursku majku", a suca nazvao "međedom"

Ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS), general Ratko Mladić, izbačen je danas iz sudnice Haškog tribunala. Zaštićenom svjedoku koji je preživio strijeljanje u genocidu u srpnju 1995. opsovao je “tursku majku”, a uvrijedio je i haškog suca Alphonsa Oriea nazivajući ga “međedom”.
Suđenje zapovjedniku VRS-a, kojeg Tužilaštvo Haškog tribunala tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, nastavljeno je jutros nakon što je zbog Mladićevih zdravstvenih problema bilo prekinuto.
Optuženog Mladića sudac Alphons Orie izbacio je iz sudnice zato što je rekao da zaštićeni svjedok iz Srebrenice, koji je preživio strijeljanje, “laže”. Dok su ga pripadnici osiguranja izvodili svjedoku je opsovao “tursku majku”.
Mladić je doveden u sudnicu, gdje je zaštićeni svjedok RM -346 govorio o tome kako je preživio strijeljanje stotina zarobljenih Bošnjaka na vojnoj farmi Branjevo, 16. srpnja 1995.
S obzirom na Mladićevo loše zdravstveno stanje, sudije su dale pauzu da bi optuženi mogao na nekoliko minuta izaći iz sudnice.
Dok se vraćao, Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsjedavajući sudac pitao je svjedoka da li se optuženi njemu obratio.
“Najvjerovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam”, odgovorio je RM-346.
Nakon toga je sudac naložio da se Mladić izvede iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, sucu uputio pogrdne riječi nazivajući ga “međedom”, a ponovno je opsovao “tursku majku” zaštićenom svjedoku.
Iskaz svjedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice. Vijeće je odlučilo da će se Mladić u sudnicu vratiti po okončanju svjedočenja RM-346.
Ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, optužen je za teške ratne zločine i genocid nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolici, nakon što je VRS 11. srpnja 1995 zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.